Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Ukrajinští "diverzanté" se pokoušejí útočit na Krym, oznámila Moskva

Ukrajinská armáda, ilustrační fotografie
Ukrajinská armáda, ilustrační fotografie
Foto: mil.in.ua

Moskva - Podle ruských tajncýh služeb se ukrajinské speciální síly pokusily vtrhnout na Krym a zabily dva lidi. Údajně došlo hned ke dvěma útokům. Kyjev informace označil za vymyšlené.

Při zadržení "teroristů" podle ruské kontrarozvědky FSB zahynuli dva ruští vojáci. Jeden ukrajinský útočník byl údajně dopaden a vypovídá.

Cílem útoku, k němuž došlo v noci ze soboty na neděli a znovu v pondělí, bylo podle informací z Ruska poškodit důležitou infrastrukturu na poloostrově a destabilizovat situaci na Krymu před zářijovými parlamentními a místními volbami. Členy "diverzní skupiny" byli prý Ukrajinci i etničtí Rusové.

Mluvčí ukrajinské zpravodajské služby ruská obvinění popřel. "Je to vymyšlená informace," řekl agentuře Reuters.

Rusko anektovalo ukrajinský poloostrov na jaře 2014. Situace na hranici mezi Ukrajinou a Krymem je nepřehledná. Počátkem týdne Rusko bez vysvětlení uzavřelo tři ze čtyř hraničních přechodů. V pondělí na severu Krymu přestalo fungovat internetové spojení, podle operátorů na žádost "ruských státních orgánů".

V médiích se objevily nepotvrzené zprávy, že Rusko přesouvá k hranici mezi Ukrajinou a anektovaným Krymem vojenské jednotky. Podle ukrajinského ministerstva obrany začaly počátkem týdne na severu Krymu ruské vojenské manévry.

Témata:  Rusko Krym Ukrajina

Aktuálně se děje

1. května 2024 14:50

Rusko oznámilo, že zaútočilo na štáb operačního velení ukrajinských ozbrojených sil

Rusko podle tamních médií dnes oznámilo, že jeho armáda provedla útok na štáb operačního velení jižního uskupení ukrajinských ozbrojených sil. Informaci zveřejnilo ministerstvo obrany v Moskvě v souvislosti s průběhem války proti Ukrajině, Kyjev zatím tuto zprávu nekomentoval.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy