Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Úřady ve Švédsku vyzvaly majitele domů, aby poskytli ubytování pro migranty

Uprchlíci, ilustrační foto
Uprchlíci, ilustrační foto
Foto: UNHCR

Norrtälje – Úřady ve švédském městě Norrtälje vyzvaly prostřednictvím reklamního dopisu dobře situované občany, konkrétně majitele nemovitostí, aby své domy poskytli nově příchozím migrantům. Město k tomuto činu přikročilo poté, co asi 30 žadatelů o azyl protestovalo proti ubytování, které jim bylo poskytnuto.

Obyvatelé byli o poskytnutí nemovitostí požádáni cíleným letákem vhozeným přímo do schránky. „Je váš dům v zimě prázdný?" psalo se v něm. Některé domy v obci na předměstí Stockholmu jsou totiž obsazeny jen během léta, a úřady proto doufají, že by v nich mohli být dočasně ubytováni uprchlíci, uvedl server Breitbart.

Ali Rashidi, ředitel sociálních služeb v oblasti, řekl listu Svenska Dagbladet: „Mysleli jsme, že určitě existuje mnoho domů a pokojů, které lze pronajmout na zimu. My, stejně jako další úřady, potřebujeme ubytovací kapacity." Majitelé domů podle něj přenechali domy přistěhovalcům, kteří by měli běžné nájemní smlouvy. Ujistil také, že obec by se angažovala, pokud by to bylo nutné, aby se ujistila, že je nájemné placeno v plné výši.

„Většina lidí se dobře chová. Kromě toho uprchlíci získali podporu od úřadu práce, a proto by měli mít dost financí, aby platili nájemné," řekl Rashidi. Na dotaz týkající se obav majitelů domů, že migranti budou dělat „sociální problémy", Rashidi uvedl, že úředníci budou jednat tak, aby vybrali vhodné pronajímatele i nájemce.

V pátek migranti protestovali proti nově budovanému modulovému bydlení, ve kterém žijí. Zhruba 30 z nich pochodovalo k norrtäljeskému odboru služeb. Je to téměř polovina z těch, kteří se tam nastěhovali. „Den předtím jsme měli schůzku a rozhodli jsme se, že nechceme nadále žít v těchto podmínkách," uvedl jeden z demonstrantů.

Podle úřadu migranti považovali toto ubytování za „chybu", protože čekali, že získají vlastní stále byty, spíše než aby sdíleli kuchyň s dalšími migranty. Zástupci migrantů varovali, že zklamání nad otázkou bydlení způsobilo některým z demonstrujících depresi a dokonce prý i myšlenky na sebevraždu.

Témata:  uprchlíci Švédsko

Aktuálně se děje

1. května 2024 9:25

Polsko odmítlo chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do armády

Polsko nebude chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do ozbrojených sil, uvedl v úterý náměstek polského ministra zahraničí Andrzej Szejna. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy