Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Steinmeierovi se udělalo nevolno. Představil si totiž Trumpa, jak...

Donald Tump
Donald Tump
Foto: Pixabay

Berlín/Washington - Šéfovi německé diplomacie Frankovi-Walterovi Steinmeierovi je "úzko" při pomyšlení na to, že by mohl v Bílém domě ve Washingtonu usednout jako prezident USA Donald Trump.

Uvedla to dnes mluvčí německého ministerstva zahraničí Sawsan Chebliová, podle níž Steinmeier není a nemůže být v případě amerických voleb neutrální. Podle mluvčí spolkové vlády se ale Berlín nehodlá do vnitřních záležitostí USA vměšovat.

Steinmeier se na účet realitního magnáta Trumpa kriticky vyjádřil opakovaně. Na konci července například uvedl, že by jeho vítězství vneslo nejistotu do transatlantických vazeb. Minulý týden ho označil za "kazatele nenávisti".

Podle dnešního vyjádření mluvčí ministerstva zahraničí Chebliové má Steinmeier plné právo vyjádřit názor na kandidáta na úřad prezidenta USA. Šéf německé diplomacie podle ní "v této věci není neutrální". "Je toho názoru, že pokud sledujete Trumpovy výroky, musíte mít skutečně strach o osud světa, pokud by se skutečně stal prezidentem," uvedla mluvčí.

Mluvčí německé vlády Ulrike Demmerová na pravidelné tiskové konferenci odmítla Steinmeirovy výroky komentovat a dodala, že Německo se tradičně nevměšuje do kampaní před volbami v zahraničí.

Témata:  Frank-Walter Steinmeier Donald Trump volby v USA

Aktuálně se děje

1. května 2024 13:27

Hnutí ANO odstartovalo předvolební kampaň. Zveřejnilo její hlavní témata

Při zahájení hlavní fáze kampaně ANO ve Zlíně uvedl předseda Andrej Babiš, že hlavními prioritami hnutí ve volbách do Evropského parlamentu jsou boj proti nelegální migraci, obrana suverenity a odpor proti Zelené dohodě, nazvané Green Deal. Hlavním heslem kampaně před červnovými volbami je "Česko pro tebe všecko".

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy