Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Rusko vyhlásilo každodenní tříhodinové příměří v Halabu, chce bezpečí pro humanitární pomoc

Ruské bojové letectvo v Sýrii
Ruské bojové letectvo v Sýrii
Foto: mil.ru

Moskva/New York - Ruské síly od čtvrtka zastaví každý den na tři hodiny údery v oblasti severosyrského Halabu, aby umožnily bezpečný průjezd humanitárním konvojům.

Oznámil to dnes ruský generál Sergej Rudskoj. Šéf humanitárních operací OSN Stephen O'Brien sice vítá každý návrh umožňující humanitární pomoc ve městě, které je nyní ohniskem tvrdých bojů mezi syrskými vládními silami a povstalci umírněné opozice, nicméně zopakoval, že je potřeba alespoň dvoudenní příměří.

"V zájmu zaručení plné bezpečnosti konvojů vjíždějících do Halabu bude od 10:00 do 13:00 (od 09:00 do 12:00 SELČ) udržováno humanitární okno, během něhož budou zastaveny veškeré vojenské aktivity, letecké útoky a dělostřelecká palba," oznámil podle agentur na tiskové konferenci generál Rudskoj z generálního štábu ruské armády.

"Vždy vezmu v úvahu jakýkoli návrh, který umožní doručit humanitární pomoc," řekl O'Brien v první reakci na oznámení Ruska. "Pro splnění tak rozsáhlé pomoci (nutné v Halabu) potřebujete dva jízdní pruhy a také 48 hodin, abyste tam (do města) dostali dostatečné množství kamionů," citovala jej agentura Reuters.

Témata:  Rusko Sýrie ruské angažmá v Sýrii

Aktuálně se děje

1. května 2024 10:11

Pozemní operace izraelské armády do Rafahu nevýslovnou katastrofou, varuje OSN

Pozemní operace izraelské armády ve městě Rafah na jihu Pásma Gazy by byla "nevýslovnou katastrofou," prohlásil šéf Úřadu OSN pro koordinaci humanitárních záležitostí (OCHA) Martin Griffiths. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy