Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

"Spící vrah" z Kalifornie byl odsouzen k smrti za brutální vraždy deseti žen

Vlajka USA
Vlajka USA
Foto: Pixabay

Los Angeles - Soud v Los Angeles odsoudil ve středu k smrti muže známého jako "spící vrah", který má na svědomí smrt devíti žen a jedné dívky. Vraždy, které dělilo více než 20 let, vynesly Lonniemu Franklinovi zmíněnou přezdívku vycházející z dlouhého období bez spáchaného činu. Bývalý popelář jakoukoli vinu odmítá, na svou obhajobu však podle agentury AP neřekl ani slovo.

Třiašedesátiletý Franklin podle soudu nacházel své oběti v chudé čtvrti Los Angeles, prvních sedm žen zavraždil v letech 1985 až 1988, další dvě a patnáctiletou dívku pak mezi roky 2002 a 2007.

"Nevzpomínám si, že bych se během všech těch let v systému trestní spravedlnosti setkala s někým, kdo by spáchal tak zrůdné činy jako vy," řekla Franklinovi soudkyně Kathleen Kennedyová.

Místní obyvatelé si v době zločinů stěžovali, že nebyly důsledně vyšetřeny, neboť šlo většinou o chudé černošky. Příbuzní obětí u soudu Franklinovi popisovali bolest, kterou kvůli jeho činům cítí. V jednací síni byla i žena, která přežila jeho útok a identifikovala jej. "To je člověk, který mě střelil," prohlásila téměř tři desetiletí po útoku Enitera Washingtonová.

Vedle jejího svědectví hovořily proti Franklinovy i stopy DNA a fotogragie oběti nalezené v jeho garáži.

Podle prokurátorky Beth Silvermanové bylo jeho motivací chladkokrevné páchání zla. "Je to psychopatický, sadistický sériový vrah, kterému působí radost, když může ženám způsobovat bolest a zabíjet je," uvedla Silvermanová. Obhajoba trvala na tom, že všechny činy spáchal dosud neobjevený tajemný vrah a neúspěšně žádala o zproštění viny.

Témata:  trest smrti USA

Aktuálně se děje

1. května 2024 11:00

Austin apeluje na státy, které mají systémy Patriot, aby je daly Ukrajině

Americký ministr obrany Lloyd Austin v úterý na půdě vojenského výboru Kongresu informoval, že apeluje státy, které mají systémy protivzdušné obrany (PVO) Patriot, aby je poslaly Ukrajině. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy