Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Závažné obvinění: Trump označil Obamu za zakladatele Islámského státu

Summit G7 v Německu, Barack Obama
Summit G7 v Německu, Barack Obama
Foto: g7germany.de

Washington - Donald Trump se tentokrát pustil do prezidenta Baracka Obamy. Označil ho za jednoho ze zakladatelů Islámského státu, jehož prý džihádisté ctí. Bílý dům se podle agentury AP odmítl k obvinění vyjádřit.

"Ve spoustě ohledů, vlastně, ctí prezidenta Obamu," řekl během vystoupení na mítinku na Floridě na adresu islamistů. "Je zakladatelem ISIS," dodal s použitím jedné ze zkratek používaných pro IS.

Trump dlouhodobě obviňuje Obamu, jehož nazývá nejhorším prezidentem historie, ze slabosti v přístupu k Blízkému východu a islámským zemím, z níž podle něho pramení vzestup radikálních organizací. Stojí za ním podle něho i Hillary Clintonová, další spoluzakladatelka IS, kterou mimo jiné označil za ďábla.

Trump již v minulosti prohlásil, že Obama je muslim narozený v Keni, ačkoli jde o křesťana narozeného na Havaji.

Miliardář se po nedávných urážlivých výrocích na adresu matky padlého amerického muslimského vojáka potýká s nebývale silnou kritikou ze strany republikánů, jejichž část jej odmítá v listopadu volit.

Témata:  Donald Trump Barack Obama Islámský stát

Aktuálně se děje

26. dubna 2024 21:50

Biden poprvé deklaroval, že chce debatovat s Trumpem

Listopadovým prezidentským volbám v USA by měly předcházet předvolební duely obou kandidátů. Úřadující prezident Joe Biden se v pátek jasně vyjádřil, že nejpozději na podzim je ochoten debatovat s republikánským vyzyvatelem a svým předchůdcem Donaldem Trumpem, informovala AP. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy