Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

SOHR má do nezávislosti daleko, píše Le Figaro

Sýrie, ilustrační foto
Sýrie, ilustrační foto
Foto: Pixabay

Paříž - Když média informují o občanské válce v Sýrii, často jsou odkázána na Syrskou organizaci pro lidská práva (SOHR). Ta o sobě prohlašuje, že je nezávislá. Francouzský list Le Figaro o tom ovšem pochybuje.

Údaje poskytované Syrskou organizací pro lidská práva systematicky přebírají hlavní tiskové agentury, AFP, AP a Reuters, a tím pádem většina médií.

SOHR byla založena v roce 2006 a prohlašuje se za "skupinu jedinců uvnitř nebo vně země, kteří sledují stav lidských práv a jejich porušování". Od roku 2011 je hlavním zdrojem informací západních médií o bojích v Sýrii. Za SOHR je jediný muž: Ramí Abdar Rahmán, vlastním jménem Usáma Sulajmán, sunnita, člen opozice, jenž žije v britském Coventry.

Do Sýrie nevkročil od roku 2000, kdy z politických důvodů zemi opustil. Rahmán tvrdí, že v zemi disponuje sítí 200 aktivistů, kteří mu pomáhají shromažďovat a ověřovat informace. Na rozdíl od jiných skupin, které se otevřeně staví na stranu povstalců, počítá SOHR - ostatně podobně jako OSN - oběti na straně režimu i na straně rebelů.

Jen málo expertů na syrský konflikt ale považuje informace SOHR za věrohodné a mnoho z nich ji raději necituje. Vědec Frédéric Pichon nazývá SOHR "řemeslnou dílnou bez opravdové důvěryhodnosti". Když OSN v roce 2012 oznámila první bilanci obětí konfliktu, čísla dodaná SOHR byla mnohem nižší: 45.326 mrtvých oproti 60.000 podle OSN.

Bývalý diplomat a odborník na Sýrii Ignace Leverrier, který zemřel v roce 2014, na svém blogu v listu Le Monde dlouze psal o "ztracené věrohodnosti Ramího Abdara Rahmána".

Pokud jde o používání násilí, měla podle něj Rahmánova organizace "tendenci nerozlišovat mezi silami režimu a ozbrojenými skupinami", čímž se stala v očích opozice podezřelou. "Je to nejméně zaujatý zdroj," hájil v roce 2013 používání SOHR jako zdroje redaktor Agence France-Presse v Le Monde.

Badatel Washington Institute a odborník na syrský konflikt Fabrice Balanche soudí, že SOHR je nástrojem propagandy nakloněným Muslimskému bratrstvu, financovaným zpočátku Katarem. Od roku 2013 dostává organizace také příspěvky od Evropské unie.

SOHR obviňují ze zaujatosti jak povstalci, tak režim, organizace ale svou objektivitu brání. "Útočí na nás, protože říkáme pravdu o tom, co se děje v Sýrii," řekl Ramí Abdar Rahmán v jednom ze vzácných rozhovorů, který v roce 2015 poskytl proruskému kanálu RT.

Nikdo ale ve skutečnosti neví, kdo jsou tyto zdroje v terénu, a věrohodnost organizace zcela spočívá v důvěře vložené v Rahmána. "Jejich síť informátorů, to je vtip. Chodí na syrské weby, které překládají do angličtiny," tvrdí Balanche.

Témata:  Sýrie novináři

Aktuálně se děje

1. května 2024 14:50

Rusko oznámilo, že zaútočilo na štáb operačního velení ukrajinských ozbrojených sil

Rusko podle tamních médií dnes oznámilo, že jeho armáda provedla útok na štáb operačního velení jižního uskupení ukrajinských ozbrojených sil. Informaci zveřejnilo ministerstvo obrany v Moskvě v souvislosti s průběhem války proti Ukrajině, Kyjev zatím tuto zprávu nekomentoval.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy