Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Sýrie v krizi: Lékaři z Halabu žádají intervenci USA.

Sýrie, ilustrační foto
Sýrie, ilustrační foto
Foto: Pixabay

Damašek - Poslední lékaři, kteří zůstávají v povstalci ovládané části severosyrského města Halab, vyzvali amerického prezidenta Baracka Obamu, aby pomohl tamním 250.000 civilistům.

Spojené státy "nevyvinuly žádné úsilí, aby bylo ukončeno obléhání (povstalecké části města vládními vojsky), a nevyužily svůj vliv k prosazení ochrany civilistů", citovala z dopisu adresovaného Bílému domu agentura AFP.

"Nepotřebujeme slzy, soucit, a dokonce ani modlitby; zoufale však potřebujeme vytvořit nad východním Halabem bezletovou zónu, aby byly zastaveny útoky, a potřebujeme mezinárodní akci, která by zajistila, že Halab nebude znovu obklíčen," uvedli lékaři.

Na Obamu se podle AFP v dopise obrátilo 15 z 35 lékařů, kteří působí ve východní části Halabu, již ovládají rebelové. Píší, že během pětileté války "byli svědky násilné, kruté smrti nesčetných pacientů, přátel a kolegů".

"Svět přihlíží a konstatuje, jak 'složitá' Sýrie je, ale dělá jen málo pro to, aby nás ochránil. Nedávné nabídky evakuace obyvatel od syrského režimu a Ruska zní jako jen lehce zastřené výhrůžky," podotkli pediatři, chirurgové a další lékaři.

Lékaři uvedli, že za uplynulý měsíc bylo zaznamenáno 42 útoků na lékařská zařízení v Sýrii, z toho 15 na nemocnice, ve kterých pracují. "Před dvěma týdny se udusili čtyři novorozenci, když výbuch přerušil dodávky kyslíku do jejich inkubátorů. Lapali po dechu a pak jejich život skončil - dřív, než skutečně mohl začít," připomněli.

Témata:  Sýrie Barack Obama USA

Aktuálně se děje

1. května 2024 9:25

Polsko odmítlo chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do armády

Polsko nebude chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do ozbrojených sil, uvedl v úterý náměstek polského ministra zahraničí Andrzej Szejna. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy