Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Turecko zachráněno? NATO mu poslalo rázný vzkaz

NATO
NATO
Foto: NATO

Ankara – Členství Turecka v NATO je nezpochybnitelné, a to i navzdory obrovské kritice, která se na Ankaru snáší kvůli reakci na pokus o převrat. Uvedla to mluvčí Severoatlantické aliance.

Mluvčí aliance Oana Lungescu uvedla, že o členství Ankary „není pochyb". „A to navzdory obavám, že by Erdogan mohl zemi od NATO odtrhnout a spojit se s Vladimirem Putinem," píše britský server Express.

„Turecko je vážený spojenec a významně přispívá ke společnému úsilí NATO. Turecko se bude plně podílet na rozhodování Aliance, které je založené na konsensu. Právě tak jsme v minulosti reagovali na největší bezpečnostní problémy naší generace," uvedla mluvčí.

Tato slova přichází jen chvíli poté, co Turecko muselo čelit kritice, když prezident Recep Tayyip Erdogan oznámil, že podporuje znovuzavedení trestu smrti. Navíc bylo v reakci na pokus o puč zatčeno asi 60 tisíc lidí. Ani tento krok se nesetkal s pochopením ze strany Západu. Zároveň se objevily informace, že mnoho vězňů bylo znásilněno nebo trpí hladem.

Ale NATO ujistilo Turecko, že je jeho členství zaručené. Jde především o reakci na spekulativní zprávy některých médií, podle kterých by členství Turecka v NATO mohlo být kvůli poslednímu vývoji v zemi ve velkém ohrožení.

Turecko naopak hrozilo, že ukončí smlouvu, pokud se mu nepodaří získat podporu v reakci na pokus o svržení Erdogana. Ministr zahraničí Mevlut Çavuşoğlu hrozil, že by Turecko „uvažovalo o odchodu", pokud by NATO nepřikročilo k obraně země.

Varoval také, že pokud Západ Turecko "ztratí", bude to kvůli jeho vlastním chybám, ne vinou Ankary, která usiluje o zlepšení vztahů s Ruskem, Čínou nebo zeměmi Středního východu. Hrozba přichází po setkání Erdogana s ruským prezidentem Vladimirem Putinem v Rusku.

Po jednáních Turecko uvedlo, že s Ruskem vybudovalo „silný mechanismus", který se týká řešení krize v Sýrii. Putin zároveň uvedl, že Rusko zrušilo embarga na turecké výrobky jako krok k normalizaci vztahů.

Témata:  Turecko NATO (Severoatlantická aliance)

Aktuálně se děje

1. května 2024 9:25

Polsko odmítlo chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do armády

Polsko nebude chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do ozbrojených sil, uvedl v úterý náměstek polského ministra zahraničí Andrzej Szejna. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy