Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Vyšetřování masakru v tuniské Súse skončilo, obviněno je 51 osob

Tunisko
Tunisko
Foto: Pixabay

Tunis - V souvislosti s loňským teroristickým útokem v luxusním tuniském letovisku v Súse, při němž místní mladík postřílel 38 lidí, obvinila policie 51 osob.

Vyšetřování, na němž spolupracovaly i úřady z jiných zemí, podle něj skončilo už před měsícem. Ve vazbě je 17 lidí, 27 zůstává na svobodě a sedm osob je dosud na útěku.

Tunisko loni zažilo dva velké útoky na zahraniční turisty, k oběma se přihlásila organizace Islámský stát. Nejprve v březnu spáchali teroristé atentát na budovu muzea Bárdá v centru tuniské metropole, zahynulo 22 lidí. V červnu postřílel tuniský mladík 38 lidí na pláži a u hotelového bazénu. Většina obětí byli Britové.

Tunisko má od začátku tohoto měsíce nového premiéra, Júsufa Šáhida. Předseda vlády hned po svém jmenování uvedl, že boj s terorismem bude jeho prioritou.

Výjimečný stav vyhlášený dne 24.11.2015 byl prodloužen až do 21.9. 2016 a platí pro celé území Tuniska, upozorňuje mzv.cz. Po teroristických útocích v muzeu Bardo, turistickém centru Sousse a proti bezpečnostním silám v loňském roce zavedly tuniské úřady zesílená bezpečnostní opatření, zvláště v Tunisu a kolem turistických cílů.

MZV ČR důrazně nedoporučuje cestovat do oblastí kolem hranic s Alžírskem a Libyí, do horských oblastí guvernátů Kasserine a Kef, ve kterých pravidelně probíhají vojenské antiteroristické akce. Dále MZV ČR nedoporučuje cestovat do oblasti měst Siliana, Kairouan a Kasserine, do pouštní zóny jižně od linie Bir Rijm Maatoug – Borj Bourguiba – Ben Guerdan a do horské oblasti na severozápadě Tuniska.

Spontánní manifestace a protestní hnutí mohou způsobit dopravní problémy po celé zemi. K návštěvě turistických oblastí na jihozápadě země se proto doporučuje letecká přeprava. Je nezbytné důsledně dodržovat pokyny bezpečnostních sil a to po celém území Tuniska.

MZV ČR při cestování doporučuje mít vždy při sobě osobní doklady a pas, vyhýbat se větším shromáždění osob a nepohybovat se venku v nočních hodinách. Dále MZV doporučuje vyhýbat se izolovaným oblastem a necestovat v noci. Pohyb v pohraničních a pouštních oblastech je formálně zakázán. V případě silniční kontroly se vždy řiďte doporučením místních bezpečnostních sil.

Témata:  Tunisko teroristické útoky v Tunisku

Aktuálně se děje

27. dubna 2024 19:39

27. dubna 2024 11:32

Biden chce debatovat se svým republikánským oponentem Donaldem Trumpem

Joe Biden v pátek vyjádřil ochotu debatovat se svým pravděpodobným republikánským oponentem Donaldem Trumpem později na podzim. Toto prohlášení bylo dosud nejvyhraněnější Bidenovo stanovisko k této záležitosti. Informace převzala agentura AP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy