Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Na jihu Francie řádí ničivé požáry, hoří auta i domy

Ilustrační foto
Ilustrační foto
Foto: Reprofoto YouTube

Marseille – Od středy bojovalo více než 25 tisíc hasičů s požáry, které zasáhly jih Francie. Při řádění živlu bylo zraněno sedm lidí shořelo 3300 hektarů porostu, auta i domy.

Ohně v departementu Bouches-du-Rhône, které byly podle AFP nejničivější ve Francii od roku 2010, už jsou podle hasičů pod kontrolou. V této teplé oblasti však hrozí nové požáry, jak se dnes již stalo u Perpignanu, ležícího západním směrem.

Plameny v Bouches-du-Rhône zničily několik domů a průmyslových budov, úřady evakuovaly asi 500 lidí. Velitel hasičů po poledni potvrdil, že už se oheň dál nešíří. Oheň se zastavil až u bran Marseille, druhého největšího města Francie. Popáleni byli tři obyvatelé a čtyři hasiči, z nichž někteří vážně.

První požár vypukl ve středu odpoledne v malé obci Rognac a kvůli silnému větru a suchu se rychle rozšířil. Nejhorší byla situace u města Vitrolles, kde oheň sežehl 1600 hektarů.

„Čelíme několika požárům, z nichž některé jsou kriminálního původu. Pachatele najdeme. Musí padnout tresty," řekl dnes francouzský prezident François Hollande.

Celkovou výši škod úřady zatím vyčíslují. V souvislosti s požárem policisté zatkli jednu osobu, kterou podle médií svědci viděli v místě vzniku jednoho z požárů.

Témata:  Francie hasiči požáry

Aktuálně se děje

1. května 2024 9:25

Polsko odmítlo chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do armády

Polsko nebude chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do ozbrojených sil, uvedl v úterý náměstek polského ministra zahraničí Andrzej Szejna. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy