Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

V Thajsku vybuchly dvě bomby, jsou zranění turisté

Thajští vojáci
Thajští vojáci
Foto: Tereza Váchová, EuroZprávy.cz

Bakgkok – Na pobřeží Thajského zálivu v letovisku Chua Chin dnes vybuchly dvě nálože. Podobné útoky v thajských turistických místech jsou podle BBC vzácné.

Při explozích zahynul nejméně jeden člověk, dalších deset osob utrpělo zranění. Mezi zraněnými je osm zahraničních turistů, jejichž národnosti zatím nejsou známé. ČR nemá informace, že by mezi postiženými byli Češi.

Mrtvou je podle policie místní prodavačka jídla. Zranění, jejichž stav thajské zdroje neupřesnily, jsou v nemocnici.

České ministerstvo zahraničí zatím nemá informace, zda jsou mezi lidmi zasaženými útokem Češi. ČTK to řekla Irena Valentová z tiskového odboru úřadu, podle které se mohou lidé případně obrátit na konzulární linku v Bangkoku.

Podle místopředsedy Asociace cestovních kanceláří ČR Jana Papeže ale v letovisku s největší pravděpodobností žádní Češi v rámci organizovaných zájezdů nebyli, protože teď je v dané oblasti období dešťů a tuzemské kanceláře tam vozí turisty od října do dubna.

Bomby ukryté v květináčích 50 metrů od sebe byly odpáleny na dálku pomocí mobilních telefonů. Druhá, která zabíjela a zraňovala, vybuchla u jednoho baru půl hodiny po první - ta nikoho nezasáhla.

Thajská policie také teprve zjišťuje motivy útoků a pátrá po jejich pachatelích. Domnívá se však, že atentát souvisí s vnitřními spory v Thajsku, nikoli s mezinárodním terorismem

Koordinované bombové útoky nejsou na převážně muslimském jihu země nijak vzácné, při bojích tamních povstalců v posledních letech zahynuly tisíce lidí.

Témata:  Thajsko výbuch

Aktuálně se děje

1. května 2024 9:25

Polsko odmítlo chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do armády

Polsko nebude chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do ozbrojených sil, uvedl v úterý náměstek polského ministra zahraničí Andrzej Szejna. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy