Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Za útokem na emaily Clintonové stojí Rusko, tvrdí Peloisová

Útok hackera, ilustrační fotografie
Útok hackera, ilustrační fotografie
Foto: Pixabay

Washington – Za nedávné hackerské útoky na Demokratickou stranu USA může Rusko. Tvrdí to šéfka demokratických poslanců Nancy Pelosiová.

Cílem útoků byla i kandidátka demokratů v prezidentských volbách Hillary Clintonová. „Tohle je vloupání," řekla Pelosiová s tím, že hackerský útok na demokratické politiky byl „rozsáhlý" a škody jsou stále vyšetřovány. Útok označila za „elektronický Watergate", moderní obdobu nezákonného vniknutí do sídla Demokratické strany v roce 1972.

Za vším podle ní stojí Rusové. Stejné obvinění vznesla dříve i Clintonová. Administrativa prezidenta Baracka Obamy veřejně Rusko za strůjce útoku neoznačila. Vyšetřovatelé ale podle Reuters došli k závěru, že útočníky řídily ruská vojenská rozvědka GRU a kontrarozvědka FSB. Rusko popřelo účast na narušení.

Veřejnost se o útoku dozvěděla minulý měsíc. List New York Times dnes napsal, že útok zasáhl více než 100 stranických představitelů a skupin spojených s demokraty. Cílem útoku byl i nejvyšší stranický orgán, stejně jako lidé z prostředí kampaně Clintonové.

Podle amerického činitele obeznámeného s vyšetřováním zatím nejsou důkazy, že by hackeři pronikli do osobního serveru Clintonové nebo do utajovaných systémů. Zvláštní pozornost ale věnovali účtům, které by mohly vést k informacím o americké národní bezpečnosti.

Témata:  USA Rusko hackeři

Aktuálně se děje

1. května 2024 9:25

Polsko odmítlo chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do armády

Polsko nebude chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do ozbrojených sil, uvedl v úterý náměstek polského ministra zahraničí Andrzej Szejna. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy