Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

OSN potvrdila celistvost Ukrajiny, Rusko to odmítlo. Ozvaly se i USA

Ukrajinská armáda, ilustrační fotografie
Ukrajinská armáda, ilustrační fotografie
Foto: mil.in.ua

New York/Kyjev - Na uzavřeném zasedání rady bezpečnosti OSN v New Yorku se probírala znepokojivá situace na severu Krymu. Ukrajinský delegát Volodymyr Jelčenko řekl, že rada potvrdila územní nedotknutelnost a svrchovanost Ukrajiny.

Rusko má na situaci ale jiná názor a stanovisko rady bezpečnosti OSN nesdílí. Ruský delegát popřel zprávy o tom, že se na severu Krymu soustřeďuje armáda. Zároveň také vyzval státy, aby přinutily ukrajinské vedení k plnění minské mírové dohody.

Prohlášení k celé situaci vydalo také americké ministerstvo zahraničí, které varuje před eskalací napětí. "Všechny akce, včetně výroků a slovních útoků jen přidají do kotle a zvýší napětí, což může zhoršit už tak nebezpečnou situaci," řekla mluvčí ministerstva.

Schůze Rady bezpečnosti se sešla po ruském obvinění, že ukrajinští "diverzanti" se snaží na anektovaném Krymu destabilizovat situaci a zabili tam dva ruské vojáky. Kyjev obvinění odmítl a označil za provokaci a předehru k nové intervenci. Ukrajina dnes k severní hranici Krymu povolala nové vojenské jednotky a uvedla je do stavu pohotovosti.

Témata:  Ukrajina Krym OSN (Organizace spojených národů)

Aktuálně se děje

1. května 2024 13:27

Hnutí ANO odstartovalo předvolební kampaň. Zveřejnilo její hlavní témata

Při zahájení hlavní fáze kampaně ANO ve Zlíně uvedl předseda Andrej Babiš, že hlavními prioritami hnutí ve volbách do Evropského parlamentu jsou boj proti nelegální migraci, obrana suverenity a odpor proti Zelené dohodě, nazvané Green Deal. Hlavním heslem kampaně před červnovými volbami je "Česko pro tebe všecko".

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy