Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Velké stěhování začalo: Řecko přesouvá migranty z ostrovů na pevninu

Uprchlíci, ilustrační foto
Uprchlíci, ilustrační foto
Foto: UNHCR

Atény - Řecké úřady začaly s přemisťováním migrantů z přeplněných zařízení na ostrovech v Egejském moři do uprchlických táborů v pevninském Řecku.

Ministr pro migraci Janis Muzalas dnes rozhlasové stanici Vima 99,5 FM řekl, že první přijdou na řadu rodiny s dětmi. Přesouvat se však budou i ti migranti, kteří měli potíže se zákonem nebo s dodržováním pravidel.

Na ostrovech je nyní přes 10.300 běženců, kapacita tamních ubytovacích zařízení je ale mnohem nižší - vejde se do nich jen 7450 osob. Největší tlak zažívají úřady na ostrově Lesbos, kde je nyní 4200 migrantů na 3500 dostupných míst v táborech, a na ostrově Chios, kde se 3000 migrantů musí podělit o 1000 míst.

V Řecku je nyní celkem asi 57.000 běženců, kteří tam uvázli, když na jaře země na takzvané balkánské trase uzavřely své hranice. Počet migrantů se zvyšuje velmi pomalu, a to díky dohodě EU a Turecka o vracení běženců, která v březnu proud uprchlíků téměř zastavila.

Témata:  uprchlíci Řecko

Aktuálně se děje

1. května 2024 9:25

Polsko odmítlo chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do armády

Polsko nebude chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do ozbrojených sil, uvedl v úterý náměstek polského ministra zahraničí Andrzej Szejna. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy