Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Ukrajinští sabotéři? Na Krymu to prý je úplně jinak

Ukrajinská armáda, ilustrační fotografie
Ukrajinská armáda, ilustrační fotografie
Foto: mil.in.ua

Kyjev/Moskva - Ruská tisková agentura Interfax zveřejnila fotku stanu, ve kterém údajní „ukrajinští sabotéři" měli strávit noc při akci na obsazeném Krymu. Jak se ale záhy ukázalo, vše je poněkud jinak.

Jak uvádí ukrajinský server Censor.net, ruská tisková agentura Interfax zveřejnila 10. srpna reportáž o údajných ukrajinských sabotérech na Krymu, vše doplnila fotkou (zde) stanu, který údajně Ukrajincům patři a ve kterém měli strávit noc.

„Později však objevili uživatelé internetu stejnou fotku ve fotobance Fotolia, což dokazuje, že snímek stanu (zde) nemá žádnou spojitost s údajnými ukrajinskými sabotéry vymyšlenými ruskou propagandou ani s Krymem obecně," píše server.

Oficiální zprávu o „teroristickém" útoku na Krymu, který měla připravovat Ukrajina, zveřejnila ve středu ruská tajná služba FSB, útok prý měl být namířen na „životně kritické a infrastrukturní zařízení na poloostrově".

Rusko ihned prohlásilo, že chce Kyjev na Krymu vyprovokovat nový konflikt. Ukrajinci navíc při akci měl zabít dva Rusy. Ukrajina se brání, že jde jen o ruskou provokaci, která má za cíl opět rozdmýchat boje.

Vladimir Putin v reakci na incident řekl, že Rusko nepřejde bez povšimnutí vraždu dvou svých vojáků, a „diverzi" ukrajinských tajných služeb označil za hloupou a zločinnou. Za vším stojí podle něj snaha Kyjeva odpoutat pozornost od vnitropolitických problémů. Ukrajinský prezident Petro Porošenko dodal, že ruská obvinění jsou nepodložená a slouží jako „záminka pro další vojenské hrozby proti Ukrajině".

Témata:  Rusko Ukrajina Krym

Aktuálně se děje

1. května 2024 9:25

Polsko odmítlo chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do armády

Polsko nebude chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do ozbrojených sil, uvedl v úterý náměstek polského ministra zahraničí Andrzej Szejna. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy