Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Lídrovi turecké opoziční strany HDP hrozí pět let vězení

Turecko
Turecko
Foto: Pixabay

Ankara - Turecká prokuratura žádá pět let vězení pro šéfa opoziční prokurdské Lidové demokratické strany (HDP) Selahattina Demirtaşe. Svými výroky údajně propagoval teroristické hnutí.

Stíhání Demirtaşe a dalšího poslance z HDP Sirriho Öndera umožnilo květnové schválení nových pravidel pro imunitu zákonodárců, což prosadila vláda.

Vláda i prezident Recep Tayyip Erdogan označují HDP za politické křídlo PKK, což ale opoziční strana odmítá. Prokurdské poslance zástupci vládní Strany spravedlnosti a rozvoje (AKP) obviňují z podpory terorismu, za niž považují například i to, když zákonodárci na půdě parlamentu kritizují armádní ofenzivu proti kurdským povstalcům.

Zástupci HDP ve svých projevech z roku 2013 podle prokurátorů chválili PKK a jejího vězněného vůdce Abdullaha Öcalana. Tehdy se ještě konaly mírové rozhovory. Od loňska ale turecká armáda intenzivně zasahuje proti bojovníkům PKK na jihovýchodě země.

Témata:  Turecko PKK

Aktuálně se děje

1. května 2024 11:00

Austin apeluje na státy, které mají systémy Patriot, aby je daly Ukrajině

Americký ministr obrany Lloyd Austin v úterý na půdě vojenského výboru Kongresu informoval, že apeluje státy, které mají systémy protivzdušné obrany (PVO) Patriot, aby je poslaly Ukrajině. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy