Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Slováci mají strach. Ohrožují je medvědi

Zoo Bratislava, Medvěd hnědý
Zoo Bratislava, Medvěd hnědý
Foto: Mariusz Stankowski / INCORP images

Vysoké Tatry - Slovenské město Vysoké Tatry trápí zvýšený výskyt medvědů. Už v dubnu proto samospráva vyhlásila mimořádnou situaci. Nyní požádala o odstřel dvaceti šelem, které se pohybují v bezprostředním okolí lidských obydlí. Ministerstvo životního prostředí povolilo odstřel pouze dvou medvědů.

Zvířata komplikují život místních obyvatel, protože chodí do těsné blízkosti jejich domovů. Do práce začali údajně chodit pro jistotu vyzbrojeni píšťalkami a zvonečky na odhánění dotěrných šelem. Město Vysoké Tatry se skládá z částí Štrbské Pleso, Starý Smokovec a Tatranská Lomnica, které jsou také oblíbenou destinací i u českých turistů.

Tatry proto zažádaly o povolení odstřelu dvaceti medvědů, dostaly ale povolení k odstřelu jen dvou šelem. Ministerstvo je údajně toho názoru, že zabití 20 medvědů hnědých neřeší vzniklou situaci. Lokality jejich výskytu pravidelně mapuje Státní ochrana přírody SR a Správa Tatranského národního parku.

Se zvýšeným výskytem medvědů bojuje město delší dobu. Letos v dubnu obyvatelům i návštěvníkům doporučilo, aby se po setmění nepohybovali v blízkosti kontejnerů na odpadky a mimo obytné budovy, protože dochází k nebezpečným situacím. Například medvěd vnikl do jedné tatranské chaty, kde vyžral obsah celého mrazicího boxu se zmrzlinou a na místě pak usnul. Došlo také k situaci, kdy medvěd zaútočil na psa několik metrů od domu.

Témata:  Vysoké Tatry medvědi Slovensko

Aktuálně se děje

1. května 2024 11:00

Austin apeluje na státy, které mají systémy Patriot, aby je daly Ukrajině

Americký ministr obrany Lloyd Austin v úterý na půdě vojenského výboru Kongresu informoval, že apeluje státy, které mají systémy protivzdušné obrany (PVO) Patriot, aby je poslaly Ukrajině. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy