Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Uprchlíci mění strategii: Do Řecka už nechtějí, problémy má jiná země

Uprchlíci, ilustrační foto
Uprchlíci, ilustrační foto
Foto: UNHCR

Řím - Evropská pohraniční agentura Frontex dnes zveřejnila nová číslo ohledně migrační krize. Největší nápor nyní zažívá Itálie, kam míří lodě s uprchlíky zejména z Afriky.

Do Itálie v červenci připlulo asi 25.300 migrantů, což je v porovnání se stejným obdobím loni o 12 procent víc. Naopak do Řecka minulý měsíc z Turecka zamířilo kolem 1800 uprchlíků, proti loňsku o 97 procent méně.

Řecko, kam ještě v prvních třech měsících letošního roku připlulo přes 150.000 lidí, zažilo obrovský pokles počtu uprchlíků poté, co v březnu začala platit dohoda EU-Turecko. Během následujících čtyř měsíců k řeckým ostrovům v Egejském moři dorazilo "jen" 8500 běženců.

Největší nápor migrantů momentálně zažívá Itálie. Vůbec největší podíl uprchlíků  tvoří obyvatelé Nigérie a Eritreje. K italskému pobřeží se za sedm měsíců letošního roku dostalo asi 95.000 migrantů, což je "v souladu se situací v loňském roce", uvedl Frontex.

Témata:  uprchlíci Itálie Řecko

Aktuálně se děje

1. května 2024 14:50

Rusko oznámilo, že zaútočilo na štáb operačního velení ukrajinských ozbrojených sil

Rusko podle tamních médií dnes oznámilo, že jeho armáda provedla útok na štáb operačního velení jižního uskupení ukrajinských ozbrojených sil. Informaci zveřejnilo ministerstvo obrany v Moskvě v souvislosti s průběhem války proti Ukrajině, Kyjev zatím tuto zprávu nekomentoval.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy