Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Dělníky v KLDR nutí brát pervitin, aby zvýšili pracovní nasazení

Severní Korea
Severní Korea
Foto: Pixabay

Pchjongjang - Severokorejští dělníci mají dostávat velmi čistý metamfetaminu, aby mohli dokončit velký stavební projekt včas. Drogu dělníkům otevřené podávají projektoví manažeři, kteří se dostávají pod tlak ze strany vedení KLDR.

Jedná se o formu metamfetanimu, která je velmi čistá a je ve světě známá jako Crystal Meth. Uživatelům tahle droga zvyšuje maximální hladinu energie a posouvá chuť na jídlo. Takové účinky můžou u některých osob trvat až 12 hodin, informuje server nzherald.co.nz.

Mnoho tisíc severokorejských občanů už bylo zapojeno do stavby projektu, který se skládá ze 70ti patrového mrakodrapu a více než šedesáti bytových domů. Stavbu schválil samotný vůdce KLDR, Kim Čong-un, navzdory tvrdým sankcím, které byly za testy nukleárních zařízení na zemi uvaleny.

"Dělníci podstupují strašlivé utrpení, když jím projektoví manažeři dávají drogy, aby v práci podávali větší výkon," řekl zdroj z Pchjongjangu. Ředitel organizace Human Rigts Watch v Asii řekl, že to zatím nemůžou potvrdit, ale pokud se tak děje, tak to zcela odsoudí.

Problémem podle něj je, že když chtějí manažeři větší výkonnost na pracovišti, tak mají přidat více peněz, a ne pracovníkům nutit drogy. KLDR chce dokázat, že patří mezi rozvinuté země, ale tímto krokem se vrací do doby druhé světové války.

Metamfetamin, v Česku známý pod slovem pervitin, se v KLDR vyrábí už od roku 1970, kdy se nejprve prodával jako lék, ale velmi brzy se z něho stala velmi návyková droga. Ale stále se vyrábí ve státem řízených podnicích a drogu vyváží i do zahraničí.

Témata:  Severní Korea drogy

Aktuálně se děje

1. května 2024 15:38

Počasí narušilo lodní dopravu v Panamském průplavu, zjistili vědci

Klimatický fenomén známý jako El Niňo byl klíčovou příčinou nízkých srážek a rekordního sucha, které loni narušily lodní dopravu v Panamském průplavu. Ve středu to uvedli vědci, informuje agentura AP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy