Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Rusko na Krymu používá taktiku KGB, brzy zaútočí, varuje ministr

Ruská vlajka
Ruská vlajka
Foto: Pixabay

Moskva - Rusko v čele s Putinem používá sovětskou taktiku, kdy se nejprve chová zmateně a pak zaútočí. Řekl to litevský ministr zahraničí poté, co byla Ukrajina obviněna z plánování “teroristických” útoků na Krym.

Federální bezpečnostní služby Ruska ve středu oznámily, že zmařily útok Ukrajiny, která se snažila na Krym vyslat skupinu sabotérů s cílem destabilizovat region, jak informuje server newsweek.com.

Ukrajina důrazně odmítla obvinění a vyjádřila obavy, že se Rusko připravuje k dalšímu útoku. Mezinárodní pozorovatelé konfliktu na Ukrajině z OBSE nepotvrdily, že by se něco takového stalo.

Podle litevského ministra zahraničí Linase Linkeviciuse se aktuální taktika Ruska velmi podobá těm, které používala sovětská tajná policie. "Takové události jsou znepokojující, protože model, kdy se obvinil někdo z provokace, aby tak mohl ospravedlnit budoucí útoky, nebyl použit poprvé," řekl Linkevicius ve čtvrtek.

Litva je další bývalá sovětská republika, která již delší dobu žije v obavě, že Rusko použije svou armádu k útoku na menší sousedy. Mezitím Rusko i Ukrajina zvýšily bojovou pohotovost.

Analytici podezřívají Rusko, že brzy nastane ofenzíva, ale server Newsweek informuje, že je mnohem více pravděpodobný útok separatistů, než útok ruské armády.

Útok je jen divadlo před volbami?

Alexander Kokcharkov z britské informační společnosti zabývající se bezpečností IHS Jane 360, přišel s názorem, že se jedná jen o zastrašovací taktiku. Je to typický Putinův styl, kdy začne stupňovat vojenské napětí před mezinárodním summitem. Za měsíc se má konat summit G20, kterého se téměř jistě zúčastní.

"Je také možné, že Putin chce posílit nacionalistické myšlení před parlamentními volbami, které se konají už za měsíc," říká Kokcharkov. Dodal, že Putinova popularita se mírně zvýšila po vojenské aktivitě na Ukrajině a v Sýrii.

EU a americké velvyslanectví na Ukrajině řekly, že Rusko nemá žádné důkazy o ukrajinské sabotáži. Nicméně Moskva oponovala tím, že vydala jména dvou podezřelých a navíc zatkla muže se jménem Evgeny Panov, který bude ve vazbě držen dva měsíce.

Témata:  Krym Rusko Litva

Aktuálně se děje

1. května 2024 14:50

Rusko oznámilo, že zaútočilo na štáb operačního velení ukrajinských ozbrojených sil

Rusko podle tamních médií dnes oznámilo, že jeho armáda provedla útok na štáb operačního velení jižního uskupení ukrajinských ozbrojených sil. Informaci zveřejnilo ministerstvo obrany v Moskvě v souvislosti s průběhem války proti Ukrajině, Kyjev zatím tuto zprávu nekomentoval.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy