Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Clintonovi minulý rok vydělali téměř 11 milionů dolarů. Zpochybnili Trumpovo bohatství

Hillary Clintonová a Bill Cllinton
Hillary Clintonová a Bill Cllinton
Foto: Facebook

Washington - Kandidátka demokratů na prezidentský úřad Hillary Clintonová zveřejnila své daňové výkazy. Republikán Donald Trump podobné informace zveřejnit nechce, jeho volební štáb naopak zaútočil na bývalou první dámu USA.

Hillary Clintonová a její manžel, exprezident Bill Clinton v loňském roce vydělali 10,6 milionu dolarů. Více než milion dolarů věnovali na charitu. Většina příjmů Clintonových - přes šest milionů dolarů - je za jejich projevy, a to převážně z období před dubnem 2015, kdy Clintonová zahájila svou kampaň před volbami.

Daňová zpráva ukázala, že manželé Clintonovi odvedli loni federální daň z příjmu ve výši 34,2 procenta a dále pak daň z příjmu na státní a místní úrovni ve výši devět procent. Celkem tedy zaplatili na daních 43,2 procenta příjmu.

Ke zveřejnění daňového přiznání Clintonové dnes Trumpův volební štáb uvedl: "Publikace tohoto dokumentu není ničím víc než snahou odvrátit pozornost od kontroverze týkající se jejího užívání soukromého e-mailu (k pracovním účelům) v době, kdy byla ministryní zahraničí."

Je jistá možnost, že Donald Trump neplatí vůbec žádné daně, napsala Clintonová na twitteru pár minut po zveřejnění svého přiznání. Clintonová se opakovaně vrací k tajnostem kolem Trumpových příjmů, mimo jiné proto, aby vyvolala pochybnosti, zda je její soupeř skutečně tak bohatý, jak tvrdí, uvedla agentura AP. Trumpovo jmění se odhaduje na miliardy dolarů. Nižší výdělek by poškodil pověst republikánského kandidáta jako úspěšného podnikatele.

IRS oznámila, že Trump může své přiznání zveřejnit, i když je auditováno. Kromě zdrojů a objemu příjmů výkaz obsahuje údaje o konečném procentu daňového odvodu, o daňových odpočtech a o prostředcích věnovaných na dobročinnost.

Témata:  Hillary Clintonová Bill Clinton Donald Trump

Aktuálně se děje

1. května 2024 12:13

Češi v EU: Největší nespokojenost panovala v roce 2016

V dobách migrační krize v roce 2016 panovala největší míra nespokojenosti s členstvím Česka v Evropské unii, kdy nebylo spokojeno 65 procent Čechů. Naopak největší spokojenost byla zaznamenána kolem českého předsednictví v roce 2009, kdy bylo spokojených 69 procent obyvatel.

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy