Brno - Zatímco v asijských a afrických zemích je hmyz na talíři celkem běžný, Češi jsou v tomto směru konzervativní. Časem ale možná bedeme muset změnit názor, EU prý začne brzy pociťovat nedostatek potravin.
Většina lidí nesnese pohled na talíř, kde je saranče obalené v čokoládě, není schopna si pochutnat na moučnými červy posypané zmrzlině. Cestou je tedy taková úprava hmyzu, kdy strávník nepocítí, že pojídá hmyz. "Možností je třeba sušení hmyzu a jeho umletí na velmi jemnou mouku, kterou je možné v menším množství přidávat do chleba," uvedla Marie Borkovcová z Ústavu zoologie, rybářství, hydrobiologie a včelařství Mendelovy univerzity v Brně.
"Představa, že si i v budoucnu budeme moci každý den dát k obědu kýtu, je mylná," tvrdí odbornice. Odborné studie prý dokonce tvrdí, že Evropská unie začne nedostatek potravin pociťovat do patnácti let. Zdroje v přírodě jsou omezené a je proto třeba hledat je jinde.
Hmyz má významné nutriční hodnoty, obsahuje kvalitní bílkoviny, ale třeba i vápník a nenasycené mastné kyseliny. Kvalitou tak může být přirovnán k drůbežímu nebo rybímu masu. Na rozdíl od jiných živočichů, při jejichž zpracování vzniká až 40 procent odpadu, neprodukuje příprava hmyzu odpad žádný. Některé druhy jsou velmi výživné a tučné, jiné jsou zase vhodné při dietách, protože mají minimální obsah kalorií. Strava z hmyzu může podle Borkovcové pomoci nemocným lidem, třeba celiakům, kteří mají specifické výživové potřeby.
Běžnou součástí jídelníčku je hmyz nejen v chudých a rozvojových zemích. S oblibou si na něm pochutnávají třeba Japonci, kteří jej považují za vybranou lahůdku. V mexické kuchyni patří mezi národní jídla stejně jako hovězím a fazole.
Ve 113 zemích světa lidé podle webových stránek hmyznataliri.cz konzumují přes 1400 druhů jedlého hmyzu. Nejčastěji jde o moučné červy, termity a mravence, larvy vos a včel, ale i sarančata, cvrčky a brouky. Vzhledem k tomu, že je známo 400 milionů druhů hmyzu, má podle odborníků entomofágie obrovský potenciál rozvoje.
Související
27. října 2024 8:37
3. dubna 2021 9:02
2. října 2020 22:08
17. června 2020 13:14
23. listopadu 2019 20:04
30. června 2019 9:12