Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Řidič kamionu natočil situaci v Calais. Rapidně se zhoršuje +VIDEO

Tábor
Tábor "džungle" v Calais
Foto: Reprofoto Mail Online

Calais – Situace kolem severofrancouzského přístavu Calais se ani navzdory snaze úřadů nelepší, právě naopak. Jeden s z britských řidičů na svou kameru umístěnou v jeho nákladním autě zachytil, jaké praktiky migranti používají, aby mohli přepadávat auta.

Děsivou zkušenost prožil jeden z řidičů, který přes Calais jezdí do Velké Británie. Jeho palubní kamera zachytila gang migrantů vyzbrojených kovovými tyčemi, který se snažil zastavovat auta jedoucí do přístavu tak, že na silnici kladl kmeny stromů.

Britský van řidič Glen Shadbolt, který záběry zveřejnil, zareagoval pohotově, šlápl na plyn a překážku překonal, dodal však, že viděl, jak jiní řidiči museli zastavit a čelit migrantům. Snahy běženců dostat se přes kanál La Manche se v posledních týdnech díky přívětivému počasí stupňují, píše server Express.

Zdroj: YouTube

V přístavu a především na silnicích, které k němu vedou, panuje chaos a podle mnohých řidičů i bezpráví. „Lidé tam jsou přepadáváni. Oni se snaží dostat do nákladních aut, která by je odvezla do Británie. Když auta kvůli zácpám zastaví, dává jim to šanci proniknout do aut," popisuje řidič.

„Bylo to opravdu děsivé, v té chvíli jsem byl docela unaven, ale tohle mě probudilo. V té chvíli prostě musíte zapomenout na to, že poničíte vozidlo, je pojištěné. Musíte myslet na sebe. Málem jsem jednoho srazil, ale uskočil v tu chvíli, kdy si uvědomil, že nezastavuju," vzpomíná Brit.

„V tu chvíli jsem měl velké štěstí, že jsem jel jako první a že jsem byl v tak velkém autě. Když přejíždíte takové překážky, můžete si způsobit vážné škody, dokonce můžete sjet ze silnice nebo se převrátit," uvedl s tím, že auto, které jelo za ním, zastavilo. „Měli rozbitá okénka a lidé jim vlezli až od auta," dodal.

Další řidič, Tony Henderson, dodal, že viděl, jak policie vytahuje z kamionů uprchlíky ve velkém. On sám zjistil, že zámek na jeho vlastním kamionu byl pečlivě odstraněn a nahrazen jiným. V autě se mu skrylo 10 migrantů.

K incidentu došlo v „bezpečném" kamionovém parku více než 100 kilometrů od Calais. Uvědomil si, co se stalo, až když si policie v přístavu všimla, že s jeho zámky bylo manipulováno. „Bylo to organizované převaděčství - věděli, co dělají. Zámek byl pečlivě přeřezán za těsněním tak, aby to nebylo vidět, a zámek a těsnění pak byly nahrazeny," vysvětloval.

„V Calais jsem viděl nejméně 200 migrantů objevených v nákladních vozech za tři hodiny - to je to nejhorší, co jsem kdy viděl. Byl jen chaos. Francouzská policie dělá skvělou práci a pracuje naplno. Ale kde to všechno skončí?" uvedl.

Britská Asociace nákladní dopravy už vyzvala vládu, aby přijala kroky vedoucí k rychlému řešení situace v Calais. Asociace před několika dny varovala, že je jen otázkou času, než někdo z řidičů po útoku zemře. Dodala, že řidiči pracují v extrémních podmínkách, které nemůže nikdo na denní bázi snášet po dlouhou dobu.

Témata:  Francie uprchlíci

Aktuálně se děje

1. května 2024 9:25

Polsko odmítlo chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do armády

Polsko nebude chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do ozbrojených sil, uvedl v úterý náměstek polského ministra zahraničí Andrzej Szejna. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy