Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Novinář byl měsíce tajně mezi uprchlíky. Nyní popsal co se děje uvnitř táborů

Uprchlíci, ilustrační foto
Uprchlíci, ilustrační foto
Foto: UNHCR

Berlín – Novinář německého deníku Bild Abdullah Khan působil čtyři měsíce v utajení v přijímacím uprchlickém středisku. Zpráva, kterou napsal pak poodhalila to, jaké taktiky migranti používají, aby obehráli německý imigrační systém či aby získali vyšší dávky. Uvedl také, že asi 80 procent žadatelů o azyl nemá absolutně žádné doklady.

Khan, který působil čtyři měsíce v utajení, informoval podle serveru Breitbart třeba o tom, jak velký počet přistěhovalců používá falešné dokumenty a lže, aby si zajistili co největší dávky mířící z kapes německých daňových poplatníků. Novinář se na základě svých zkušeností z centra domnívá, že v Německu žije až „příliš mnoho lidí". Má prý podezření, že lidé sice tvrdí, že uprchli z bojů v Sýrii, ale že většina z nich jsou ve skutečnosti jen ekonomičtí migranti.

Khan také odhalil některé z nejběžnějších triků, které migrantů použití. „Mnozí z nich vystupují jako nezletilé osoby, které cestují samy, protože se rozšířila informace, že budou mít nárok na více dávek. Pokud chtějí lhát o svém věku, používají většinou falešné pasy a jiné doklady totožnosti," uvedl novinář.

Stačilo říct, že jste ze Sýrie a překladatelé zařídili zbytek

Federální policie zjistila, že až osm z deseti migrantů žádajících o azyl v Německu přichází bez jakýchkoliv identifikačních dokladů. Khan podotkl, že většina z nich tvrdí, že ztratili své dokumenty „na útěku", a také tvrdí, že jsou Syřané, protože to jim dává největší šanci na udělení statusu .uprchlíka.

Devadesát šest procent migrantů, kteří tvrdili, že jsou ze Sýrie, získalo v roce 2015 od vlády azyl. Khan ve své zprávě odhalil, že objevil mnoho žádostí o azyl od lidí, kteří tvrdili, že jsou Syřané, a kteří azyl získali bez jakéhokoliv pohovoru. Napsal, že v rámci tohoto „zrychleného řízení" pro Syřany, které bylo zrušeno na začátku letošního roku, žadatelům prostě stačilo říci, že jsou ze Sýrie, a napsat své jméno na formulář - a překladatelé udělali zbytek.

Migranti si nechtějí nechat odebrat otisky prstů

Jako jeden z příkladů pak uvádí příběh migranta, který tvrdil, že je Afghánec. Nosit drahé designové sportovní oblečení, o kterém tvrdil, že ho dostal v jiném azylovém středisku. Mluvil však jazykem urdu. Novinář je sám potomkem pákistánských přistěhovalců, tak věděl, že urdu je jazyk pákistánský a ne afghánský. Když se ho zeptal na pas, migrant mu řekl, že ho ztratil na cestě do Německa. Pak mu jeden afgánský ukázal, Khan však ihned poznal, že je falešný.

Novinář také uvedl, že řada migrantů používá triky, které mají zabránit tomu, aby jim byly odebrány otisky prstů. „Znovu a znovu se stává, že žadatelé manipulují s jejich otisky prstů. Mazivo, kyselina nebo sekundové lepidlo na prstech. Jiní si brousit konečky prstů," prozradil. „Někteří chtějí zabránit tomu, aby byla jejich data vedena v kriminálním registru. Nebo už třeba byli zaregistrováni v jiné zemi," vysvětluje.

Otázkou je, zda jde o ekonomické migranty či příznivce IS

Novinář popsal také jeden typický den pracovní den v centru, kdy dohlížel na pět případů. „Vím, že dva z uchazečů uvedli nepravdivá prohlášení. Obzvláště drzý byl jeden žadatel, který údajně pocházel z Maroka. Vypadal, jako by bylo 65 let, ale uvedl, že je mu 30. Všichni jsme se tomu museli zasmát," píše.

Khan také dodal, že byl přítomen u případu, kdy migrant tvrdil, že uprchl před Islámským státem a barelovými bombami. Měl z toho prý docela dilema. „Říkal jsem si – lže, protože je to ekonomický migrant, který nesplňuje podmínky pro udělení azylu a který touží po lepším životě v Německu? Nebo snad přede mnou sedí sympatizant IS?" napsal novinář. „Na všechny tyto otázky nemám odpověď. Jediné, co vím, je, že v současné době existuje příliš mnoho lidí, kteří žijí v Německu, a my nevíme, odkud opravdu pocházejí, co mají skutečně v úmyslu a proč jsou vlastně tady," dodal.

Témata:  uprchlíci Německo

Aktuálně se děje

1. května 2024 9:25

Polsko odmítlo chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do armády

Polsko nebude chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do ozbrojených sil, uvedl v úterý náměstek polského ministra zahraničí Andrzej Szejna. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy