Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

V Jemenu se po dvou letech sešel parlament. Prezident zuří

Vlajka Jemenu
Vlajka Jemenu
Foto: Pixabay

Saná - Poprvé od vypuknutí občanské války v Jemenu v roce 2014 se dnes sešel tamní parlament. Podle prezidenta bylo ale jeho jednání nezákonné. Boje v Jemenu si vyžádaly životy více než 9000 lidí a vyvolaly humanitární krizi v zemi.

Zasedání parlamentu je výrazem podpory dominantnímu šíitskému hnutí Húsíů a akt vzdoru vůči mezinárodně uznávané sunnitské vládě, podporované Saúdskou Arábií.

Šíitští povstalci obsadili v roce 2014 hlavní město Saná a spolu se svými spojenci z řad Všeobecného lidového kongresu (GPC) vedeného exprezidentem Alím Abdalláhem Sálihem ovládají i velkou část jemenského severu. Proti nim stojí vládní jednotky prezidenta Abdar Rabbúa Mansúra Hádího, které mají pod kontrolou zbytek země.

Hádí a jeho mezinárodně uznávaná vláda podporovaná arabskou koalicí označuje šíitské povstalce od násilného dobytí Saná v září 2014 za pučisty. Prezident je varoval před snahami legitimizovat jejich moc prostřednictvím parlamentu.

Počet obětí mezi civilisty v důsledku jemenského konfliktu podle OSN "vytrvale roste". Za minulé čtyři měsíce bylo zabito přes 200 lidí a přes 500 zraněno, uvedl podle agentury AP úřad vysokého komisaře OSN pro lidská práva.

Témata:  Jemen

Aktuálně se děje

1. května 2024 10:11

Pozemní operace izraelské armády do Rafahu nevýslovnou katastrofou, varuje OSN

Pozemní operace izraelské armády ve městě Rafah na jihu Pásma Gazy by byla "nevýslovnou katastrofou," prohlásil šéf Úřadu OSN pro koordinaci humanitárních záležitostí (OCHA) Martin Griffiths. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy