Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Evropská země se pustila do Maďarska. Nedodržují pravidla, zlobí se

Maďarský parlament
Maďarský parlament
Foto: parlament.hu

Stockholm – Mezi Švédskem a Maďarskem se rozhořel spor o uprchlíky. Stockholm se zlobí, že Budapešť nechce přijmou zpět žadatele o azyl, kteří byli zaregistrováni v Maďarsku.

Švédsko podle serveru The Local uvedlo, že si povolá na kobereček maďarského velvyslance ve Stockholmu, Jde o reakci na fakt, že jeho země odmítla vzít zpět žadatele o azyl, kteří byli poprvé zaregistrováni právě v Maďarsku.

Švédský ministr pro migraci Morgan Johansson řekl tiskové agentuře TT, že Maďarsko oznámilo Švédsku, že se na něj nevztahují dublinská nařízení, podle kterých mohou být žadatelé o azyl posláni zpět do první země EU, do které přijeli.

„Všechny země musí dodržovat společná pravidla, jinak nemohou být členy EU. Příští týden si zavolám maďarského velvyslance a řeknu mu to," řekl Johansson.

Švédsko není první zemí, která si na chování východoevropského člena EU stěžuje. Už v červnu se kvůli stejné věci rozhořel spor mezi ním a Rakouskem. Budapešť nakonec souhlasila s přijetím žadatelů o azyl, kteří byli původně registrováni v Maďarsku.

Masivní příliv migrantů do Evropy v roce 2015 způsobil tlak na právní rámce EU týkající se azylu. Země jako Řecko, Itálie či Maďarsko jsou pod nesmírným tlakem kvůli stovkám tisíc migrantů a uprchlíků, kteří se odtud snaží dostat do bohatších států EU.

Maďarská antiimigrační vláda pravicového premiéra Viktora Orbána postavila plot z ostnatého drátu podél jižních hranic a přijala velmi přísné proriuprchlické zákony.

Švédsko tvrdí, že v současné době je na jeho území 1,061 žadatelů o azyl, kteří by se měli vrátit do Maďarska. Jde jen o zlomek z více než 152,000 migrantů, kteří čekají na rozhodnutí o jejich žádostech o azyl.

Témata:  Maďarsko Rakousko uprchlíci

Aktuálně se děje

1. května 2024 12:13

Češi v EU: Největší nespokojenost panovala v roce 2016

V dobách migrační krize v roce 2016 panovala největší míra nespokojenosti s členstvím Česka v Evropské unii, kdy nebylo spokojeno 65 procent Čechů. Naopak největší spokojenost byla zaznamenána kolem českého předsednictví v roce 2009, kdy bylo spokojených 69 procent obyvatel.

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy