Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

USA zkritizovaly Rusko: Za provokace na Krymu je zodpovědný Putin

Joe Biden, viceprezident USA
Joe Biden, viceprezident USA
Foto: The White House

Washington/Kyjev – Americký viceprezident Joe Biden s kvůli situaci na Krymu telefonoval s ukrajinským prezidentem Petro Porošenkem. V hovoru podle úřadu ukrajinského prezidenta mimo jiné Biden uvedl, že za provokace na anektovaném poloostrově je plně zodpovědný ruský prezident Vladimir Putin.

Vojenské provokace na administrativní hranici mezi Krymským poloostrovem a pevninskou Ukrajinou jsou prací Ruska, řekl americký viceprezident Joe Biden během telefonního rozhovoru s ukrajinským prezidentem Petro Porošenkem. Uvedl to server Ukraine Today.

Biden a Porošenko spolu podle oficiálního vyjádření jednali o aktuální situaci způsobené provokacemi na Krymu i o eskalaci bojů na Donbasu.

Viceprezident údajně ocenil úsilí Porošenka ohledně vyřešení krize. „Dále uvedl, že USA sledují vývoj krymské provokace, za kterou je plně odpovědné Rusko," píše se v prohlášení prezidentské tiskové služby.

„V této souvislosti je důležité neumožnit Moskvě, aby využila situaci na Krymu jako záminku k otevřenému porušování minských dohod," řekl Biden Porošenkovi.

Biden se do Putina pustil už před několika dny v projevu na nominačním sjezdu demokratů. Nazval ho "diktátorem". 

Biden v telefonátu s Kyjev také zopakoval pevný postoj Spojených států, který se týká neuznání anexe Krymu k Rusku a připomněl potřebu pokračovat v sankcích proti Rusku. Právě otázka anexe Krymu se v jednom ze svých projevů dotkl i republikánský kandidát na prezidenta Donald Trump.

USA by podle něj měly uznat ruskou anexi Krymu, pokud by to vedlo k lepším vztahům s Moskvou a silnější spolupráci v boji proti teroristům z organizace Islámský stát. Ukrajinský ministr vnitra Arsen Avakov v reakci na jeho slova uvedl, že jde o „nestydatost". Republikánský politik je podle Avakova nebezpečný jak pro Ukrajinu, tak pro Spojené státy.

Témata:  Petr Porošenko Joe Biden Krym

Aktuálně se děje

1. května 2024 13:27

Hnutí ANO odstartovalo předvolební kampaň. Zveřejnilo její hlavní témata

Při zahájení hlavní fáze kampaně ANO ve Zlíně uvedl předseda Andrej Babiš, že hlavními prioritami hnutí ve volbách do Evropského parlamentu jsou boj proti nelegální migraci, obrana suverenity a odpor proti Zelené dohodě, nazvané Green Deal. Hlavním heslem kampaně před červnovými volbami je "Česko pro tebe všecko".

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy