Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Další oblasti Francie zakazují muslimské plavky. Soud zamítl protest CCIF

Muslimové
Muslimové
Foto: Pixabay

Cannes - Zákazů nosit na pláži ve Francii speciální plavky pro muslimské ženy zvané burkiny, které zahalují celé tělo včetně hlavy, přibývá. Nařízení vydala obec Villeneuve-Loubet, která leží nedaleko Cannes.

Starosta Villeneuve-Loubet Lionnel Luca dnes řekl, že chodit na pláž zdůrazňovat takovým způsobem svou víru je nevhodné, hlavně když islám podle něj nošení burkin nepožaduje. Odmítl, že by šlo o diskriminaci muslimek, a zdůraznil, že je nutné předcházet všem možným narušením pořádku v zemi, kterou otřásly atentáty.

Starosta Cannes David Lisnard vydal koncem července vyhlášku, která zakazuje plážové oděvy, jež "nerespektují dobré mravy a sekularismus". Burkiny podle něj spadají pod tento zákaz.

"Plavky, které ostentativně dávají najevo náboženskou příslušnost, zatímco Francie a její náboženská místa jsou terčem teroristických útoků, by mohly vytvořit hrozbu narušení veřejného pořádku," uvedl.

Proti zákazu podaly žalobu členky Sdružení proti islamofobii ve Francii (CCIF), podle kterých je zákaz protizákonný a je nutné ho odvolat. Argumentovaly tím, že zákon v zemi zakazuje nosit na veřejnosti oděv zahalující tvář, ale nikoli náboženské symboly či oděvy. Soud v Nice zamítl jejich požadavek s tím, že nařízení odpovídá zákonu, který zakazuje zdůrazňovat své náboženství způsobem, který ohrožuje vztahy ve společnosti.

Témata:  Francie muslimové koupání

Aktuálně se děje

1. května 2024 13:27

Hnutí ANO odstartovalo předvolební kampaň. Zveřejnilo její hlavní témata

Při zahájení hlavní fáze kampaně ANO ve Zlíně uvedl předseda Andrej Babiš, že hlavními prioritami hnutí ve volbách do Evropského parlamentu jsou boj proti nelegální migraci, obrana suverenity a odpor proti Zelené dohodě, nazvané Green Deal. Hlavním heslem kampaně před červnovými volbami je "Česko pro tebe všecko".

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy