Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Jemen začal ofenzivu proti IS a Al-Káidě. Jeden nálet zasáhl školu

Vrtulník UH-60 Blackhawk Saudi Arabian Army během operace
Vrtulník UH-60 Blackhawk Saudi Arabian Army během operace "Pouštní štít" (Operation Desert Shield)
Foto: U.S. Air Force **www.af.mil**

Saná - Vládní jednotky v Jemenu s podporou Saúdské Arábie zahájily ofenzivu na jihu země. Cílem vojenské operace je znovu dobýt území ovládaná radikály z Islámského státu a Al-Káidy

Mezinárodně uznávanou vládu prezidenta Abdar Rabbúa Mansúra Hádího v boji proti šíitským povstalcům z dominantního kmene Húsíů podporuje Rijád leteckými údery, které podle zpráv OSN mají na svědomí i životy řady civilistů.

Jeden z náletů arabské koalice v sobotu zasáhl náboženskou školu v Hajdanu v severní provincii Saada a organizace Lékaři bez hranic (MSF) dnes potvrdila, že při něm bylo zabito deset dětí a zraněno dalších 28. Zásah školy v Hajdanu při sobotním náletu potvrdil i Dětský fond OSN (UNICEF). Zabité děti byly podle něj ve věku od šesti do 14 let.

Mluvčí šíitských povstaleckých Húsíů Muhammad Abdal Salám umístil na facebook fotografie a videa ukazující mrtvé děti zabalené do přikrývek s odsouzením tohoto "odporného zločinu".

Stovky vládních vojáků byly podle nejmenovaného jemenského armádního zdroje vyslány do jižní provincie Abján. Cílem jejich ofenzivy je znovu dostat pod kontrolu města Zindžibár a Džaár východně od přístavu Aden.

Témata:  Jemen Saudi Arabia Army Islámský stát

Aktuálně se děje

1. května 2024 14:50

Rusko oznámilo, že zaútočilo na štáb operačního velení ukrajinských ozbrojených sil

Rusko podle tamních médií dnes oznámilo, že jeho armáda provedla útok na štáb operačního velení jižního uskupení ukrajinských ozbrojených sil. Informaci zveřejnilo ministerstvo obrany v Moskvě v souvislosti s průběhem války proti Ukrajině, Kyjev zatím tuto zprávu nekomentoval.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy