Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Islámský stát je u konce? Expert analyzoval situaci a má zajímavé zprávy

Islámský stát (ISIS)
Islámský stát (ISIS)
Foto: Wikimedia Commons

V syrském konfliktu souběžně probíhá několik procesů, uvádí mezinárodněpolitický analytik James Denselow. Expert na blízkovýchodní region z think tanku Foreign Policy Centre v komentáři pro server Al Džazíra vysvětluje, že prvním z nich je ústup organizace Islámský stát (IS) po celé zemi, druhou jsou pak bezprecedentní události v okolí Aleppa, kde se zdá, že vládní síly šokujícím způsobem přišly o své nedávno vybojované pozice.

Oba trendy podle Denselowa odhalují, jak mnohovrstvé jsou probíhající boje v Sýrii. Ačkoliv veškeré bojové operace mají mezinárodní, regionální i lokální prvky, celkové klima v zemi určují dva ústřední konflikty, soudí expert.   

První z nich probíhá mezi syrským režimem a jeho spojenci stojícími proti nové, jednotnější opoziční koalici, přičemž cílem obou stran je ovládnutí Aleppa, vysvětluje odborník. Druhým konfliktem je podle jeho názoru boj mnohem širší koalice - technicky zahrnující Spojené státy, Rusko a syrský režim - proti IS, který se ocitá ve stále větších potížích.

IS na ústupu

"Příští měsíc nastane druhé výročí zahájení americké operace Inherent Resolve proti IS v Sýrii," poukazuje Denselow. Konstatuje, že během té doby Spojenými státy vedená koalice provedla 14 tisíc náletů na cíle IS v Sýrii a Iráku, které připravily skupinu o 45 tisíc bojovníků - alespoň podle odhadů Pentagonu, který do nedávné doby odmítal podobnou statistiku zveřejnit.    

Komentář v originálním znění si můžete přečíst zde.       

Jak se cesty k verbování nových džihádistů omezují, získávání financí se stalo mnohem obtížnější a na nebi hřmí smrtící letouny, osud rodícího se chalífátu se dostal pod větší tlak než kdy předtím, uvádí odborník. Připomíná, že v syrském městě Manbidž Spojenými státy podporované arabsko-kurdské Syrské demokratické síly bojovníky IS vyhnaly, což vyvolalo oslavy, stříhání vousů a shazování nikábů.   

Toto vítězství vybojované navzdory pokusům IS schovávat se za tisícovkami živých štítů je podle Denselowa jen posledním v celé řadě úspěchů v boji proti uvedené teroristické skupině, během nichž síly Abú Bakra Bagdádího přišly v průběhu 18 měsíců o čtvrtinu kontrolovaného území v Sýrii a Iráku. "Oči nyní hladově směřují k metropoli IS Rakce, kterou ruské bombardování nedávno odřízlo od dodávek vody," poukazuje expert.  

Pro amerického prezidenta Baracka Obamu by bylo sladkou odměnou, pokud by Spojenými státy podporované síly strhly černou vlajku džihádistů nad uvedeným městem, pokračuje expert s odkazem na nedávné obvinění ze strany Donalda Trumpa, že IS ve skutečnosti založil právě Obama.

Dimenze Aleppo

Nedávné události v Aleppu se mezitím vyznačovaly nestálým vojenským patem a permanentním zabíjením civilního obyvatelstva, píše Denselow. Připomíná obavy, že poté, co režimní síly v červenci odřízly opozicí držené východní oblasti města, nastane jejich dlouhodobé obléhání.    

"Strategický a symbolický význam syrského největšího města je však takový, že soustředěný protiútok opozice dokázal během intenzivních bojů prolomit režimní linie," konstatuje expert. Vysvětluje, že nyní proto vidíme ještě širší obléhání celého západu Aleppa, což přináší dvěma milionům tamních civilistů totální utrpení.

Strany, které o Aleppo bojují, podle experta důležitost města silně nadhodnocují. Pro opoziční skupiny je natolik klíčové, že dokázaly přesunout zdroje a živou sílu z jiných míst a zároveň ukázaly vzácnou jednotu, která jim umožnila probít se z obležení režimními vojsky. Odpověď režimu a jeho spojenců pak byla zuřivá a přicházejí zprávy o nasazení zápalných a chemických zbraní, přičemž pod tvrdou palbu se dostávají i nemocnice, které jsou v průměru zasaženy každých 17 hodin, uvádí Denselow.

Za předchozími režimními zisky u Aleppa vidí odborník větší zapojení Ruska do konfliktu, byť se domnívá, že ruská strana musí být zoufalá z toho, jakým způsobem její syrský nespolehlivý partner následně ztratil dělostřeleckou základnu Ramosa. Moskva sice popírá, že by do Sýrie přesouvala své jaderné zbraně, ale připouští, že leteckou základnu Hmeimin přemění na stálé zařízení, poukazuje expert.   

Selhání dialogu

Evidentně rozhodující fáze bojů v Aleppu podle Denselowa odhalila další aspekt syrského konfliktu v podobě téměř celkové marginalizace OSN. Proces pod vedením zmocněnce OSN Staffana de Mistury sice sliboval mnoho, ale jeho cíle a termíny se v důsledku události na bojišti stávaly bezpředmětné, zdůrazňuje odborník.   

"Zatímco všechny strany vznešeně hovoří o své ochotě zapojit se do dialogu, všechny vidí potenciál pro získání toho, o co usilují, skrze vojenské prostředky," soudí expert. Dodává, že toto je špatnou zprávou pro obyvatelstvo i infrastrukturu v Aleppu.

Abychom porozuměli dnešní Sýrii, musíme proniknout válečnou mlhou a souběžně sledovat různé hráče a jejich odlišné konflikty, míní Denselow. Za důkaz platnosti svého tvrzení pak označuje nedávnou bitvu o Manbidž a právě probíhající bitvu o Aleppo.   

Témata:  Sýrie Islámský stát ruské angažmá v Sýrii

Aktuálně se děje

1. května 2024 12:13

Češi v EU: Největší nespokojenost panovala v roce 2016

V dobách migrační krize v roce 2016 panovala největší míra nespokojenosti s členstvím Česka v Evropské unii, kdy nebylo spokojeno 65 procent Čechů. Naopak největší spokojenost byla zaznamenána kolem českého předsednictví v roce 2009, kdy bylo spokojených 69 procent obyvatel.

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy