Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Hofer bojuje o prezidentské křeslo: Chystá zákaz burek a prověřování Turků

Rakouská vlajka
Rakouská vlajka
Foto: Pixabay

Vídeň – Rakouský prezidentský kandidát pravicově populistické Svobodné strany Rakouska (FPÖ) Norbert Hofer zahájil svou volební kampaň. V rozhovoru pro bulvární list Oesterreich mluvil třeba o tom, že podporuje zákaz muslimských burek v Rakousku, souhlasí také s blokováním jednání o členství Turecka v Evropské unii.

V rozhovoru, který byl zveřejněn v neděli, Hofer nastínil svůj pohled na několik zásadních témat, včetně zákazu burek podobnému tomu, který platí ve Francii.

Stejně jako političní oponenti, i on je pro zablokování dalších jednání týkajících se vstupu Ankary do Evropské unie. Zašel dokonce dále a uvedl, že pokud by snad Turecko do unie mělo vstoupit, nebo v případě, že by nedošlo k reformě EU tak, aby měly členské státy větší volnost, pak by podporoval odchod Rakouska z institucí EU.

Opakované kolo prezidentských voleb se bude konat 2. října, server The Local uvádí, že po nedávných bezpečnostních incidentech v sousedních zemích Hofer vede v průzkumech veřejného mínění. Původní volbu, jejíž výsledky ale soud zrušil, přitom těsně vyhrál jeho soupeř – Alexander van der Bellen za zelené.

Ani teď si však prý Hofer svým vítězstvím není jist. „Nejsem si jistý vítězstvím. Ale jsem optimista a člověk s chutí do života a doufám, že to skončí dobře. Když jsem se na mé cestě na horském kole setkával s lidmi, kteří chtěli, abych se nimi vyfotografoval, reakce byly vždy pozitivní," uvedl Hofer s tím, že se pokládá za liberála, zatímco jeho soupeř je podle něj "zelený a bývalý komunista".

Pokud by se opravdu stal prezidentem, svoje členství v FPÖ by podle svých slov pozastavil, a soustředil by se pouze na práci na federální úrovni, „v zájmu Rakouska jako celku".

Hofer rovněž vyzval k prošetření rychlé mobilizace tureckých obyvatel v Rakousku. Více než 5000 demonstrantů vyšlo do ulic Vídně v reakci na neúspěšný pokus o převrat v Turecku. Zvláště znepokojený je prý z toho, kolik z těchto Turků si ponechalo turecké občanství, což je kvůli přísným rakouským zákonům o občanství nezákonné. Konkrétně vyzval k zákazu naturalizace Turků s bydlištěm v Rakousku, dokud se nevyřeší jejich problém s dvojím občanstvím.

Hofer také mluvil o možném zákazu náboženských oděvů, jako jsou například burky. „Ano, myslím, že zákaz dává smysl. Musím přece vědět předem, že je zde zákaz nošení burek, a pak se mohu rozhodnout, jestli chci přijít," uvedl Hofer.

Témata:  Rakousko Norbert Hofer

Aktuálně se děje

16. května 2024 9:38

Putin a další světoví lídři odsoudili útok na Fica

Ruský prezident Vladimir Putin poslal slovenské prezidentce Zuzaně Čaputové telegram v souvislosti s atentátem na premiéra Roberta Fica. Kreml útok na předsedu vlády odsoudil jako naprosto nepřijatelný, uvedla agentura Reuters.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy