Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Demonstranti v Nigérii zablokovali terminál ropného giganta USA

Ropa, ilustrační fotografie
Ropa, ilustrační fotografie
Foto: Seriál Následky, stanice Spektrum

Onitsha (Nigérie) - Na jihu Nigérie zesilují týden trvající protesty proti velké americké ropné firmě Chevron. Demonstranti obsadili kancelář společnosti, která řadu let těží ropu v deltě řeky Niger.

Kvůli protestům je podle dnešní zprávy agentury Reuters mimo provoz i hlavní exportní terminál Chevronu. Demonstranti tvrdí, že firma místní komunitě víc bere než dává.

Většinou nezaměstnaní mladí lidé zablokovali přístup k hlavnímu exportnímu terminálu Escravos společnosti Chevron. Tvrdí, že kvůli zařízení zanikla jejich obydlí. "Dnes jsme uzavřeli administrativní a logistickou kancelář Chevronu ve městě Warri, která sloužila potřebám Escravos," řekl vůdce protestů.

"Žádné práce v kanceláři neprobíhají a Escravos zůstává zavřený," dodal. "Demonstranti si stěžují, že Chevron nepřináší nic, co by prospívalo zdejší komunitě," řekl vůdce místní komunity.

Témata:  Nigérie ropa

Aktuálně se děje

1. května 2024 11:00

Austin apeluje na státy, které mají systémy Patriot, aby je daly Ukrajině

Americký ministr obrany Lloyd Austin v úterý na půdě vojenského výboru Kongresu informoval, že apeluje státy, které mají systémy protivzdušné obrany (PVO) Patriot, aby je poslaly Ukrajině. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy