reklama

Ve svém projevu věnovaném zahraniční politice sice Obamu nenazval jako v minulosti zakladatelem IS, ale prohlásil, že prezident neprojevil morální odvahu. Zničení IS označil Trump za hlavní cíl své zahraniční politiky, k jehož dosažení podle svých slov využije i dočasného pozastavení příjmu přistěhovalců z nebezpečných regionů.

Obamova politika podle Trumpa "bez diskuse přímo zapříčinila vzestup IS". Trumpova soupeřka ve volbách a představitelka demokratického tábora Hillary Clintonová podle republikánského kandidáta nemá "duševní ani fyzickou výdrž" k boji proti IS a proti "mnoha nepřátelům", jimž USA čelí.

Trump změnil svůj dosavadní postoj k NATO, když prohlásil, že v případě zvolení bude s aliancí v boji proti IS úzce spolupracovat. "Při této misi budeme s NATO úzce spolupracovat," řekl. V minulosti pohrozil, že za jeho vedení USA nemusejí za určitých podmínek respektovat závazky vůči jiným členům aliance.

Trump ale zároveň řekl s poukazem na Rusko, že při plnění základního cíle své zahraniční politiky, jímž bude zničení IS, bude spolupracovat s jakoukoli zemí, která bude tento cíl sdílet. "Jakákoli země, která bude mít stejný cíl, bude našim spojencem," řekl.