Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Doktoři od chudých vesničánů kupovali ledviny, pak je draze prodávali

Indie, ilustrační foto
Indie, ilustrační foto
Foto: Pixabay

Bombaj - Policie v Indii zatkla pět špičkových doktorů z jedné z nejlepších bombajskýcj nemocnic, a to včetně generálního a lékařského ředitel. Všichni se měli účastnit organizované “sklizně orgánů” od chudých vesničanů.

Skandál vyšel najevo, když měla údajná manželka darovat svou ledvinu manželovi. Ukázalo se ale, že žena nemá s mužem nic společného a jedná se o chudou vesničanku, jak píše server Quartz.

Podle indického zákona můžou pouze lidé darovat své ledviny pro pacienty, kteří jsou příbuzní. Nákup a prodej orgánů je přísně zakázán a trestán odnětím svobody a vysokou pokutou.

Skandál vyšel na světlo světa jen pár dnů poté, co policie zatkla doktora Santoshe Rauta, který měl být strůjcem masivní mezinárodní sítě, která za svou dobu provedla více než 1000 nelegálních transplantací ledvin.

Nepříbuzné osoby můžou darovat ledviny pouze se souhlasem vlády, která zajistí, že se za ledvinu nezaplatí. V Indii potřebuje každý rok novou ledvinu 200 tisíc lidí, poptávka tak výrazně převyšuje nabídku.

To přispělo k výraznému růstu černého trhu, kde se částka za ledvinu pohybuje v řádech milionů rupií, samotní dárci ale dostanou malou částku. Zbytek si nechávají doktoři a zprostředkovatelé. Dárci jsou většinou velmi chudí, nebo zadlužení. "Ve vzdálených vesnicích má většina obyvatel jen jednu ledvinu," řekl Rishi Kant z NGO.

Témata:  Indie lékaři

Aktuálně se děje

1. května 2024 9:25

Polsko odmítlo chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do armády

Polsko nebude chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do ozbrojených sil, uvedl v úterý náměstek polského ministra zahraničí Andrzej Szejna. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy