Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Trump v Bílém domě? Šílenec, který by měl přístup k jaderným zbraním, varuje Republikánský expert

Výbuch atomové bomby
Výbuch atomové bomby
Foto: Pixabay

Od momentu, kdy byla v roce 1945 svržena první atomová bomba na Hirošimu, si američtí prezidenti uvědomovali, že jaderná zodpovědnost představuje nejtěžší břemeno, jaké může jednotlivec nést, konstatuje John Noonan. Někdejší operátor amerických mezikontinentálních jaderných střel Minuteman III a bezpečnostní expert Republikánské strany v komentáři pro server Los Angeles Times varuje před nebezpečím, které by mohlo přinést zvolení Donalda Trumpa do Bílého domu.

Proč bychom je nepoužili?

"Vyvinuli jsme nejstrašnější bombu v historii světa," cituje Noonan slova někdejšího prezidenta USA Harryho Trumana. Dodává, že jeho nástupce, Dwight Eisenhower, který ozbrojené konflikty poznal na vlastní kůži, konstatoval, že atomová bomba činí válu nejen tragickou, ale i absurdní. John F. Kennedy pak nukleární zbraně nazval Damoklovým mečem, pod kterým musí Američané žít, připomíná expert.   

Tyto historické výroky Noonan srovnává se slovy současného republikánského prezidentského kandidáta Donalda Trumpa, který se nad jadernými zbraněmi zamyslel následovně: "Pokud je máme, proč bychom je nemohli použít?"

Televize MSNBC tvrdí, že Trump položil tuto strašlivou otázku během svého nedávného zahraničněpolitického brífinku hned třikrát, poukazuje odborník. Připouští, sice že vedoucí Trumpovy volební kampaně tuto zprávu pocházející z nejmenovaného zdroje popírají, ale cituje jiný magnátův výrok pronesený během republikánských primárek: "Pokud na nás někdo z Islámského státu zaútočí, vy byste nevrátili úder atomovkou?" Stejně tak Noonan okazuje na řečnickou otázku Trumpovy mluvčí Katriny Piersonové z rozhovoru pro televizi Fox News, k čemu jsou tedy jaderné arzenály dobré, pokud se je bojíme použít.   

Komentář v originálním znění si můžete přečíst zde.   

Noonan vysvětluje, že strávil pět let svého života coby odpalovací důstojník střel Minuteman III a rok jako instruktor, který učil mladé důstojníky ovládat tento zbraňový systém, a tudíž je kompetentní zodpovědět otázky, které během Trumpovy kampaně zazněly.  

"Zásadní pointou jaderných zbraní je to, že se nikdy nepoužijí," deklaruje expert. Dodává, že jejich vlastnictví má odradit nepřátelské mocnosti od útoku a obráceně. Odstrašení, jak je tato politika známa, pak dlouhá desetiletí tvoří páteř americké národní bezpečnosti, konstatuje odborník. To, že se daný fakt musí kandidátovi na nejvyšší úřad v USA hned několikrát vysvětlovat, považuje Noonan za důvod, aby se voliči zastavili a zamysleli.

Šílenec s jadernou zbraní     

Během své služby ve vzdušných silách Noonan odpracoval na tři stovky čtyřiadvacetihodinových směn, které trávil 100 stop pod zemi ve státě Wyoming. Na svém postu seděl během prezidentství George W. Bushe a Baracka Obamy a věřil, že oba muži jsou natolik rozumní, že nikdy nevydají rozkaz, který by ho přiměl splnit svou strašlivou povinnost, pokud by země nečelila bezprostřední kritické situaci.

"S Trumpem coby prezidentem ti mladí muži a ženy, kteří slouží u našich jaderných sil, takovou záruku mít nebudou," varuje expert. Dodává, že je sám republikán a dlouho pro republikánské politiky pracoval, a proto pro něj není příjemné konstatovat, že kandidát této strany není psychicky způsobilý k tomu, aby dobře zhodnotil tuto ohromnou zodpovědnost. Trumpovi tak nelze podle Noonana svěřit do rukou zbraň, kterou může zabít miliony lidí, a není možné mu dát k plné zodpovědnosti známý jaderný kufřík obsahující válečné plány a kódy k nasazení amerických nukleárních sil. Taková zodpovědnost je jednoduše příliš smrtící na to, aby byla svěřena muži, který během své pohnuté kariéry proslul exhibicionistickým, sociopatickým a chronicky narcistickým chováním, varuje expert.

Odborník vysvětluje, že nechce být špatně pochopen a zdůrazňuje, že americkou jadernou triádu - tzv. trojnožku skládající se z jaderných ponorek, bombardérů a mezikontinentálních střel - považuje za dobrou věc. Jen potenciál devastujícího útoku udržel desetiletí mír mezi velmocemi, domnívá se Noonan. Připomíná, že konflikty pochopitelně byly vždy součástí lidského bytí, ale zřejmě až úchvatná ničivá schopnost jaderných zbraní mám vtloukla do hlavy, že válka je peklo.      

Prezidenti z obou politických táborů v USA si to velmi dobře uvědomovali a snažili se formulovat zodpovědnou politiku s cílem udržet jaderné zbraně v silech a skladech, kam podle odborníka patří. V tom Noonan spatřuje důvod, proč jsou nacházející prezidentské volby v USA maximálně důležité.

"Uvědomme si stáří naší jaderné triády," pokračuje expert. Poukazuje, že střely Minuteman III byly poprvé rozmístěny ještě za Nixonovy vlády, ponorky třídy Ohio vstoupily do služby za prezidenta Cartera a bombardéry B-52 poprvé vzlétly, když v Bílém domě seděl Truman. Jak se čas nahlodává americké strategické síly, budoucí prezident bude muset učinit těžké rozhodnutí, jak je nejlépe modernizovat a vylepšit, předvídá Noonan. Dodává, že takové rozhodnutí vyžaduje rozváženého člověka, kterému jde o zachování bezpečného, zabezpečeného a spolehlivého jaderného odstrašení, přičemž Trump není podobných rozhodnutí a formulace takové politiky schopen.  

Během republikánských debat byl Trump dotázán, jakou nohu americké jaderné trojnožky považuje za nejdůležitější a kterou by prioritně financoval - zda ponorky, bombardéry, či střely země-země, uvádí Noonan. Konstatuje, že ačkoliv přišla nesourodá odpověď natolik nekoherentní, že ve světě vyvolala vlnu šoku, magnátovi se přece jen podařilo říct něco, co smysl dávalo: Trump varoval před nebezpečnou možností, že "se najde maniak, najde se šílenec, který půjde a opatří si jaderné zbraně," což je dle jeho názoru největší konkrétní  problém, kterému nyní Spojené státy čelí.         

"Nemůžu souhlasit víc," uzavírá svůj komentář s narážkou na Trumpovu nekompetentnost Noonan.

Témata:  USA Donald Trump jaderné zbraně

Aktuálně se děje

1. května 2024 9:25

Polsko odmítlo chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do armády

Polsko nebude chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do ozbrojených sil, uvedl v úterý náměstek polského ministra zahraničí Andrzej Szejna. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy