Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Ohnivé peklo v Kalifornii: Guvernér vyhlásil stav nouze. Policie zadržela žháře

Požár
Požár
Foto: Pixabay

San Francisco - Kalifornii sužují dva ohromné lesní požáry a guvernér Jerry Brown vyhlásil v pondělí stav nouze. Kvůli nebezpečí se muselo evakuovat přes 4000 lidí. V devastujících plamenech naštěstí nikdo nezemřel, shořelo ale už přes 175 domů. Policie zadržela muže, kterého podezřívá, že jeden z velkých požárů úmyslně založil.

Požár, který hoří asi 150 kilometrů severně od San Franciska, spálil plochu přes 16 kilometrů čtverečních a zničil na 175 budov. Kvůli plamenům muselo z domovů odejít 4000 lidí.

Hasičům se nedaří dostat plameny pod kontrolu. Uhašeno je zatím pouze pět procent hořícího území. Práci hasičům ztěžuje dlouhodobé sucho a současné horké počasí s teplotami přes 35 stupňů Celsia. Mírné ochlazení předpokládají meteorologové teprve na konci týdne.

Policie v pondělí večer místního času zadržela muže (40), kterého podezřívá, že požár u městečka Lower Lake úmyslně založil. Podle policistů se zřejmě žhářství dopustil v uplynulém roce opakovaně, až nyní způsobil katastrofu velkého rozsahu. Škody způsobené požárem odhadují úřady na deset milionů dolarů.

S druhým rozsáhlým požárem bojují hasiči zhruba 270 kilometrů severně od Los Angeles. Plameny tam sežehly území o rozloze 18 kilometrů čtverečních a zničily 12 domů.

Témata:  požáry v USA USA požáry

Aktuálně se děje

1. května 2024 13:27

Hnutí ANO odstartovalo předvolební kampaň. Zveřejnilo její hlavní témata

Při zahájení hlavní fáze kampaně ANO ve Zlíně uvedl předseda Andrej Babiš, že hlavními prioritami hnutí ve volbách do Evropského parlamentu jsou boj proti nelegální migraci, obrana suverenity a odpor proti Zelené dohodě, nazvané Green Deal. Hlavním heslem kampaně před červnovými volbami je "Česko pro tebe všecko".

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy