Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Legalizace sexu s dětmi? Turecko zuří kvůli nepravdivému nařčení evropských zemí

Turecko
Turecko
Foto: Pixabay

Ankara – Turecko zuří a na kobereček si pozvalo velvyslance Švédska a Rakouska. Nelíbí se mu kritika, která z evropských zemích přichází kvůli připravované změně zákona o sexuálním zneužívání dětí. Informuje o tom server The Local.

Ankara se rozzuřila na Rakousko kvůli tomu, že se na letišti ve Vídni na obrazovkách objevoval text, že je v Turecku povolený sex s dětmi mladšími 15 let. „Tento titulek poškozuje vnímání Turecka a je nepravdivý," uvedlo Turecko poté, co byl v sobotu předvolán na kobereček rakouský vyslanec.

Mluvčí letiště ve Vídni řekl, že šlo o zprávu z rakouských médií, na které nemá letiště vliv. Rakouská televizní stanice informovala o tom, že turecký ústavní soud vydal nařízení, podle kterého by od ledna mělo být vypuštěno z tureckého práva ustanovení, že všechny sexuální akty s dětmi mladšími 15 let jsou „sexuální zneužívání".

Ministerstvo zahraničí vyjádřilo rozhořčení, že letiště bylo zneužito „zdiskreditovanými novinami, které šířily nezodpovědné, zkreslené a zfalšované zprávy s cílem očernit přátelskou zemi". Podle tureckého ministra zahraničí Mevlüta Çavuşoglua kritika odráží "rasistický, protiislámský a protiturecký trend v Evropě".

Tématu se dotkla také švédská ministryně zahraničí Margot Wallströmová, která na Twitteru napsala, že „turecké rozhodnutí umožnit pohlavní styk s dětmi mladšími 15 let musí být zvráceno".

I její slova Ankrara ostře odsoudila. „Je skandál, že ministryně zahraničí poslala takový tweet založený na nepravdivých zprávách či spekulacích," uvedl Çavuşoğlu v televizním komentáři a dodal, že švédský velvyslanec v Ankaře už byl povolán na jeho ministerstvo, aby podal vysvětlení.

Çavuşoğlu označil tweet za „nepřijatelný", dodal, že by Wallstromová měla jednat „zodpovědně". „Ministr zahraniční by neměl lhát a neměl by podporovat snahy obviňující Turecku," řekl Çavuşoğlu. „Kritiku ano, ale to je pomluva, lež," dodal.

Çavuşoğlu dodal, že turecká vláda bojuje proti pohlavnímu zneužívání a dodal, že ministerstvo spravedlnosti v současné době pracuje na vytvožení nových pravidlech, aby rozhodnutí tureckého soudu nemohlo být zneužíváno.

„Je alarmující, že pomlouvačná kampaň, která začala v Rakousku - hlavním městě rasismu a islamofobie - se šíří do Švédska, které je ve skutečnosti mnohem citlivější v oblasti lidských práv," řekl.

Do přestřelky se zapojil i turecký vicepremiér Mehmet Simsek, který Wallströmové řekl: „To jsou jasné dezinformace. Žádná takhle hloupá věc v Turecku není. Ověřte si, prosím, vaše fakta".

Turecký ústavní soud v červenci vyhověl stížnosti soudu nižší instance, podle něhož současná právní úprava nerozlišuje, zda dospělý má sex se čtrnáctiletou osobou nebo se čtyřletým dítětem, a nebere tak v úvahu, že "oběti" mezi 12 až 15 lety se sexuálním aktem mohou souhlasit.

Spor je zatím posledním incidentem zdůrazňujícím rostoucí napětí mezi Tureckem a státy EU.

Témata:  Turecko Švédsko Rakousko

Aktuálně se děje

19. dubna 2024 14:49

Soud s Trumpem startuje. 12 porotců rozhodne o jeho osudu

V soudním procesu s Donaldem Trumpem byla celá porota zkompletována, ale její výběr předcházely jisté obtíže. Dva z předchozích porotců byli nahrazeni. Jedna osoba byla omluvena, protože prozradila, že její osobní údaje byly zveřejněny. Druhý byl propuštěn kvůli obavám, že nebyl upřímný ve vyplněném dotazníku. Výsledkem je, že v porotě zasedne sedm mužů a pět žen. Případ sleduje zpravodajská služba PBS News.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy