Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Obamovi o klid v Sýrii nejde, chce něco jiného, píše tisk

Barack Obama, americký prezident
Barack Obama, americký prezident
Foto: kremlin.ru

Moskva/Washington - Spojené státy se pod vedením prezidenta Baracka Obamy snaží uklidnit situaci v Sýrii, kde zuří nejen vnitřní nepokoje mezi vládními jednotkami prezidenta Bašára Asada a opozicí, ale také konflikty s radikály z Islámského státu. Ačkoliv se začíná rýsovat spolupráce mezi Spojenými státy a ruským prezidentem Vladimirem Putinem, ruský tisk upozorňuje na závažné informace, podle kterých Obama konflikt ve skutečnosti ukončit nechce.

Na pozadí občanské války v Sýrii stojí takzvané arabské jaro, které eskalovalo do faktického roztříštění země na mnoho frakcí bojujích za rozličné cíle ve velmi nepřehledném konfliktu. Podle řady kritiků, z nichž nejvýraznější je v současnosti kandidát na amerického prezidenta Donald Trump, ale mají v nepokojích prsty i Spojené státy a zejména prezident Barack Obama, který údajně stojí i za vznikem Islámského státu, který kromě Sýrie operuje i v dalších zemích.

Trump už dříve Obamu nazval zakladatelem IS a později prohlásil, že prezident neprojevil morální odvahu. Zničení IS označil Trump za hlavní cíl své zahraniční politiky, k jehož dosažení podle svých slov využije i dočasného pozastavení příjmu přistěhovalců z nebezpečných regionů. Obamova politika podle Trumpa "bez diskuse přímo zapříčinila vzestup IS". 

Se závažným tvrzením nyní přišel i ruský list Izvestija. Ten tvrdí, že Spojené státy mají zájem na tom, aby konflikty v Sýrii pokračovaly. Obama podle deníku pospíchá "s uzavřením problému, který sám vytvořil." Podle tisku si uvědomuje, že do dějin vejde jako prezident, který zničil celou Libyi, způsobil vyhrocení situace na Ukrajině i to, že Blízký východ, respektive právě Sýrii zaplavili teroristé.

List dodává, že jako důsledek výše jmenovaného začali do Evropy proudit uprchlíci a s odvoláním na tajné zdroje uvádí, že americké silové rezorty jsou proti mírovému urovnání. "CIA a Pentagon mají zájem na dlouhodobém válečném konfliktu na Blízkém východě. Právě kvůli neshodám ve vyšších sférách Spojených států je americká politika tak neurčitá," cituje zdroj tisk.

V kontrastu s těmito informace stojí snaha Ruska a Spojených států o navázání dialogu a o společné ukončení syrského konfliktu. Washington a Moskva jsou ale v otázce války v Sýrii dlouhodobě rozděleny. Shodují se sice v boji proti Islámskému státu a frontě An-Nusra, Rusko ale podporuje syrského prezidenta Asada, zatímco Spojené státy podporují povstalce, kteří proti Asadovi bojují.

I přesto se v červnu zástupci obou zemí vyjádřili, že ruské ministerstvo obrany se shoduje s Pentagonem na potřebě lepší spolupráce při vojenských akcích v Sýrii. Obě země chtějí například předejít nehodám při operacích.

Ve hře o Sýrii je ale i další velký hráč, a sice Turecko. S ním chce udržet spolupráci jak Obama, tak i Putin. Turecký ministr zahraničí Mevlüt Çavuşoglu ostatně už dříve uvedl, že Turecko a Rusko spolupracují na ukončení konfliktu v Sýrii. Otázkou však zůstává, na kolik chce Obama a jeho administrativa nastolit klid v Sýrii. Nelze popřít snahu o boj proti islamistům a teroristickým organizacím, v případě konfliktu mezi vládou a opozicí je to ale věc druhá.

Expert na blízkovýchodní region z think tanku Foreign Policy Centre a mezinárodněpolitický analytik James Denselow uvádí, že pro amerického prezidenta Baracka Obamu by bylo sladkou odměnou, pokud by Spojenými státy podporované síly strhly černou vlajku džihádistů. Cíle islamistů jsou ale na hony vzdálené od výsledků snažení syrské opozice, resp. tamní vlády.

 

Témata:  Barack Obama Sýrie Rusko

Aktuálně se děje

1. května 2024 12:13

Češi v EU: Největší nespokojenost panovala v roce 2016

V dobách migrační krize v roce 2016 panovala největší míra nespokojenosti s členstvím Česka v Evropské unii, kdy nebylo spokojeno 65 procent Čechů. Naopak největší spokojenost byla zaznamenána kolem českého předsednictví v roce 2009, kdy bylo spokojených 69 procent obyvatel.

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy