Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Kontroverzní rozsudek zrušen: Mladí Dánové půjdou za znásilnění do vězení

Pachatel zadržen, ilustrační fotografie
Pachatel zadržen, ilustrační fotografie
Foto: Pixmac

Kodaň - Nejvyšší soud v Dánsku v pondělí zrušil kontroverzní rozsudek o nevině tří mladíků v případu znásilnění dívky trpící cukrovkou. Dívku našli lidé další den v bezvědomí v křoví s odpojenou diabetickou pumpou. Obvinění muži, kterým bylo v době trestného činu stejně jako dívce 17, byli odsouzeni za znásilnění a pokus o znásilnění.

K činu došlo během srpna v roce 2014. Tři mladíci na oslavě ve městě Herfolge znásilnili stejně starou opilou dívku, která byla mimo sebe. Okresní soud vynesl rozsudek, podle kterého dívka se sexem s třemi mladíky souhlasila. To vyvolalo bouřlivou reakci veřejnosti.

Nejvyšší soud tento rozsudek zrušil a klasifikoval činy mladíků jako znásilnění a pokus o znásilnění, za něž padly tresty 8 a 6 měsíců. Podle soudu dívka nebyla schopná mužům odporovat ani vyslovit svůj souhlas nebo nesouhlas.

V době znásilnění byla velmi opilá a díky tomu, že trpí cukrovkou se nemohla bránit, její cukr byl několikrát nad normálem, protože měla odpojenou diabetickou pumpu. Tomu, že sex nebyl dobrovolný, napovídalo i to, že měla po celém těle modřiny a odřeniny v oblasti intimních partií.

Celý případ vyvolal v Dánsku bouřlivou diskuzi na téma znásilnění. Dosavadní systém se totiž ptal na to, zda žena řekla "NE" a zda se sexu bránila. Problém v tomto případě ale byl, že žena ani nebyla schopná souhlasit. Předchozí soud se točil kolem toho, že žena sex neodmítla a na oslavě s jedním z útočníků tančila, čímž mu dala podle soudu nepřímo najevo souhlas.

Nejvyšší soud ale hleděl na celou situaci jinak. Během procesu dva mladíci přiznali, že dívku ani neznali jménem a během sexu s ní nepromluvili.

Rozsudek by mohl podle Heleny Hansenové z Dánské ženské společnosti poskytnout dalším obětem znásilnění dostatek kuráže, aby o situaci mluvily a vysoupily se svými případy na veřejnost, uvedla dánská televize TV2.

První rozhodnutí okresního soudu vyvolalo demonstrace po celé zemi, lidé nosili transparenty s hesly: "Dokud neřekne ANO, znamená to NE!" Většina protestujících kritizovala soud za rozhodnutí o "nešťastném signálu" v podobě tance, kterým dala ke styku souhlas.

Témata:  Dánsko znásilnění

Aktuálně se děje

1. května 2024 13:27

Hnutí ANO odstartovalo předvolební kampaň. Zveřejnilo její hlavní témata

Při zahájení hlavní fáze kampaně ANO ve Zlíně uvedl předseda Andrej Babiš, že hlavními prioritami hnutí ve volbách do Evropského parlamentu jsou boj proti nelegální migraci, obrana suverenity a odpor proti Zelené dohodě, nazvané Green Deal. Hlavním heslem kampaně před červnovými volbami je "Česko pro tebe všecko".

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy