Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Na Krymu se žije dobře, Západ lže, tvrdí ruská média

Generální prokurátorka Krymu Poklonskaja
Generální prokurátorka Krymu Poklonskaja
Foto: Reprofoto YouTube

Kyjev/Moskva - Zatímco západní média tvrdí, že život na Krymu je těžký a lidé trpí řadou nedostatku, ruská média informují zcela opačně. Podle nich se lidé na Ruskem anektovaném poloostrově mají lépe, než kdy dřív.

O situaci na Krymu se na vlastní oči jela přesvědčit například americká diplomatka Ann Wrightová, která se zde setkala s místními obyvateli. Po návratu tvrdila, že západní sankce úspěšně zničily krymský turismus a turistický průmysl, ačkoliv se počet návštěvníků z Ruska zvýšil.

Denní život na Krymu podle ní není vůbec jednoduchý. Postihly jej zejména sankce na používání mezinárodních platebních karet a mobilních služeb. Po dvou letech od anexe sice některé platební karty fungují, mobilní pokrytí je ale velmi špatné.

Lidé na Krymu si prý také stěžují, že je nyní pro ně obtížnější cestovat, protože nejdříve musí získat ruský pas. Obyvatelé také měli problémy s elektřinou a pitnou vodou, stejně tak i s nedostatkem potravin.

Místním také podle diplomatky vadí ukončení spolupráce se Spojenými státy. Studenti středních a vysokých škol totiž nemohou studovat v rámci výměnného pobytu ve Spojených státech a lidé, kteří získají univerzitní diplom na Krymu, mají problém s tím, že jej instituce mimo Rusko nechtějí kvůli sankcím uznat.

Vše je úplně jinak, tvrdí ruská média

Ruský portál RT, který byl dříve přímo napojen na úřady ruské federace, ale tvrdí, že život na poloostrově se značně liší od toho, který popisují západní média. Lidé podle něj mají radost ze sjednocení s Ruskem a Krym se po referendu prý začal aktivně rozvíjet.

"Západní média stále nechápou situaci na Krymu. Žijí minulostí a domnívají se, že Rusko je stále ještě komunistický stát. Zaostávají za realitou a nemají vůbec ponětí, jací zde žijí lidé," řekla serveru britská filoložka Paula Hundsonová.

Na Krym se přestěhoval také italský restaurátor Roberto Lo Cicero Vaina, kterému kolegové říkali, že život na Krymu je nebezpečný. Nyní tvrdí, že po referendu se životní úroveň obyvatel Krymu zvýšila. Dodal, že dříve, kdy Krym ještě patřil Ukrajině, byla vážným problémem zejména chudoba.

"Je vidět, že se Krym rozvíjí, a děje se tak rychle. Po referendu se objevily nové perspektivy a tento trend bude určitě pokračovat, protože Krym má pro Rusko velký význam," tvrdí Ital žijící na anektovaném poloostrově.

Západní média také dříve informovala o policejních raziích a domovních prohlídkách. Ty údajně vyvrátil Němec Artur Schultz, který se na Krym také přestěhoval. "Celou dobu, co jsem byl na Krymu, jsem viděl jen příjemné lidi. Viděl jsem, že vše je v naprostém v klidu," tvrdí. Popřel také, že by lidé chodili k referendu pod nátlakem a ve strachu z ruské reakce.

Témata:  Krym Ukrajina Rusko

Aktuálně se děje

1. května 2024 10:11

Pozemní operace izraelské armády do Rafahu nevýslovnou katastrofou, varuje OSN

Pozemní operace izraelské armády ve městě Rafah na jihu Pásma Gazy by byla "nevýslovnou katastrofou," prohlásil šéf Úřadu OSN pro koordinaci humanitárních záležitostí (OCHA) Martin Griffiths. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy