Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Muž, který prodal střelci z Mnichova zbraň, byl zadržen

Berlín, ilustrační foto
Berlín, ilustrační foto
Foto: Pixabay

Mnichov – V německém Marburku byl dnes zadržen muž, který dodal pistoli a munici takzvanému střelci z Mnichova. Na nelegálního obchodníka se zbraněmi si počíhala speciální jednotka tamní policie.

Osmnáctiletý David Ali Sonboly, Němec s íránskými kořeny s ní 22. července zavraždil u mnichovského nákupního centra Olympia devět lidí a poté spáchal sebevraždu.

Zbraň mu dodal jednatřicetiletý muž, který podle německých médií obchoduje přes takzvaný Darknet, obtížně přístupnou část internetu využívanou k nelegálním obchodům. Právě tam se odehrál první kontakt i mezi ním a Sonbolym, zbraň a munici si ale předali osobně.

Policie na muže nalíčila past s fingovaným nákupem střelné zbraně. Při zatčení mu pak zabavili automatickou pistoli, druhou pistoli, střelivo a další zbraň, kterou měl pro vlastní použití.

Muž vypověděl, že zbraň dodal mnichovskému střelci už v květnu v Marburgu a munici mu prodal čtyři dny před masakrem. Vyšetřovatelé vycházejí z toho, že zbraň pocházela ze Slovenska.

Rodiče Sonbolyho přišli do Německa z Íránu v 90. letech, jejich syn měl podle policie psychické problémy a zajímal se o případy hromadného zabíjení. Už dříve vyšetřovatelé uvedli, že byl příznivcem krajní pravice a při střelbě si vybíral oběti, které vypadaly jako přistěhovalci.

Témata:  Německo policie Německo

Aktuálně se děje

1. května 2024 9:25

Polsko odmítlo chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do armády

Polsko nebude chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do ozbrojených sil, uvedl v úterý náměstek polského ministra zahraničí Andrzej Szejna. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy