Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

V Polsku nesmíte říct "polský tábor" pokud jde o Osvětim a další. Hrozí až tři roky vězení

Koncentrační tábor Osvětim (německy Auschwitz, polsky Oświęcim)
Koncentrační tábor Osvětim (německy Auschwitz, polsky Oświęcim)
Foto: Radek Sycha, EuroZprávy.cz

Varšava - Konzervativní polská vláda dnes schválila návrhy novel zákonů, které zakazují v souvislosti s nacistickými koncentračními tábory na polském území pojem „polské tábory smrti" nebo „polské koncentrační tábory". Kdo zákon poruší, může být odsouzen až na tři roky.

Polská vláda tvrdí, že kdo mluví o „polských koncentrácích", poškozuje obraz Polska a měl by dostat pokutu - nebo až zmíněné tříleté vězení. Podle návrhu zákona bude tříleté vězení hrozit za „veřejné prohlášení, které ignoruje fakta, a za připisování spoluzodopovědnosti za činy Třetí říše polskému národu nebo polskému státu".

„Nová pravidla trestají ty, kteří používají urážlivé pojmy poškozující obraz Polska," uvedla v prohlášení vláda konzervativní strany Právo a spravedlnost (PiS).

Na polském území fungovaly například vyhlazovací tábor Osvětim, Sobibor, Majdanek nebo Treblinka. V zahraničních médiích se o nich občas píše jako o polských koncentračních táborech, to se Varšavě dlouhodobě nelíbí. 

Za takové výroky chce vláda mít možnost podávat také civilní žaloby a žádat o odškodnění. „S žalobami budou moci vystupovat nevládní organizace nebo Institut národní paměti, což umožní žádat o vysoké částky odškodnění i za použití znevažujících formulací za hranicemi Polska; odškodnění z tohoto titulu bude patřit do státního rozpočtu," uvedla vláda.

„Polákům se vaří krev v žilách, když čtou v médiích včetně těch německých, že tu byly polské tábory smrti," uvedl podle agentury AFP polský ministr spravedlnosti Zbigniew Ziobro.

Témata:  Polsko Osvětim

Aktuálně se děje

1. května 2024 9:25

Polsko odmítlo chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do armády

Polsko nebude chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do ozbrojených sil, uvedl v úterý náměstek polského ministra zahraničí Andrzej Szejna. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy