Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Pensylvánská ministryně spravedlnosti zneužívala svou moc, nyní rezignovala

Vlajka USA
Vlajka USA
Foto: Pixabay

Filadelfie - Kathleen Kaneová byla odsouzena v devíti bodech obžaloby za zneužití moci. Ministryně spravedlnosti státu Pensylvánie oznámila svou rezignaci.

Kaneová, která při nástupu do funkce před čtyřmi lety slibovala, že skoncuje s prohnilým systémem založeným na známostech, byla podle agentury AP mimo jiné usvědčena z křivé přísahy.

Stoupající hvězda někdejší okresní prokurátorky, která se dostala až na vrcholnou vládní funkci mající pod kontrolou policii a prokuratury v celém státě, pohasla kvůli sporům s politickými konkurenty, při nichž podle obvinění sahala k nekalým intrikám. Soud ji uzal vinnou mimo jiné ze zneužívání úřadu či z maření vyšetřování.

Její stranický kolega a guvernér Tom Wolf ji k odstoupení vyzval již před rokem, když byla ze zmíněných činů obviněna a dnes její rozhodnutí ocenil.

Potíže Kaneové začaly v roce 2014, když vyplula na povrch její snaha zamezit vyšetřování úplatkářské aféry několika zákonodárců. Poté se pokusila diskreditovat protivníky řízenými úniky informací do médií. Podle AP jí hrozí nepodmíněný trest vězení a zároveň nemůže vykonávat ani advokátní praxi.

Témata:  USA

Aktuálně se děje

1. května 2024 9:25

Polsko odmítlo chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do armády

Polsko nebude chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do ozbrojených sil, uvedl v úterý náměstek polského ministra zahraničí Andrzej Szejna. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy