Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

O co jde Kremlu na Ukrajině? Putin si znovu pohrává s ohněm

Vladimír Putin
Vladimír Putin
Foto: kremlin.ru

Ruský prezident Vladimir Putin si opět zahrává s ohněm, konstatuje úvodník serveru Washington Post. Prestižní americký deník se v něm zamyslel nad otázkou, zda tentokrát jde vládci Kremlu o pouhé letní blufování, či hledá záminku pro reálnou eskalaci války na Ukrajině.

Škodit a podvádět

"V každém případě to odráží Putinovo odhodlání podvádět a škodit pokaždé, když se to hodí jeho cílům doma i v zahraničí a získání výhody nad zaneprázdněnými Spojenými státy a Evropou," píše Washington Post.  

Ruská Federální bezpečnostní služba (FSB) minulou středu oznámila, že jeden z jejích důstojníků byl zabit na faktické hranici mezi Krymem a Ukrajinou, připomíná prestižní deník. Rekapituluje, že Rusko počátkem roku 2014 obsadilo ukrajinský Krym a následně podpořilo násilné povstání v ukrajinských východních regionech Doněck a Luhansk.      

Druhý zmiňovaný konflikt je podle úvodníku stále přiživován smrtící silou, ale linie mezi Krymem a Ukrajinou je v poslední době relativně poklidná. Podle FSB však byli ukrajinští narušitelé ozbrojeni bombami a municí, přičemž se minulý víkend snažili ničit krymskou infrastrukturu, uvádí americký server. Odkazuje na ruské tvrzení, že minulé pondělí pak údajně došlo k druhému incidentu, během něhož mělo ukrajinské dělostřelectvo zabít ruského vojáka. 

Komentář v originálním znění si můžete přečíst zde.  

"Ukrajina odvětila, že to vše je pouze fantazie, provokace z Ruska," deklaruje vlivný deník. Připouští, že existuje jen velmi málo důkazů o tom, co se vlastně v minulém týdnu stalo a příslušný střet jen oživil staré rčení, že ve válce je za pravdu považována první oběť. Stanovisko FSB však zní podle washingtonského listu podezřele a připomíná pouhý manévr prezidenta Putina, který okamžitě slíbil pomstu, přičemž v reakci na to jeho ukrajinský protějšek Petro Porošenko minulý čtvrtek uvedl svá vojska do stavu bojové pohotovosti.     

Podobný příběh jsme již mohli sledovat dříve, konstatuje Washington Post s odkazem na původně utajovanou akci ruských jednotek bez insignií, označovaných za malé zelené mužíčky, které obsadily většinově ruskojazyčný Krym. Stejně tak Putin nikdy nepřiznal ruskou roli v podněcování a podpoře povstání v Donbasu ani podíl na sestřelu civilního letounu společnosti Malaysia Airlines, kritizuje úvodník.    

Putin hraje podle svých pravidel

Také Putinovo vojenské tažení v Sýrii doprovází obdobné dezinformace a bezohlednost, pokračuje vlivný server. Deklaruje, že Putin hraje dle svých vlastních pravidel, což měly dokumentovat pompézní zimní olympijské hry v Soči v roce 2014, kde - jak se později ukázalo - FSB a ruský stát systematicky podávaly ruským sportovcům doping a následně se snažily zakrýt stopy.   

"Proč začít novou bitvu nyní?" spekuluje Washington Post nad možnými Putinovými motivy. Vysvětluje, že anexe Krymu sklidila v Rusku velkou podporu a ruský prezident může na tuto kartu sázet před nadcházejícími parlamentními volbami, které mají proběhnout 18. září, a pokusit se odvést pozornost veřejnosti od hospodářských potíží země způsobených částečně i západními sankcemi.

Putin může podle amerického deníku rovněž kalkulovat s tím, že Spojené státy jsou zaneprázdněny prezidentskou kampaní, Evropu zaměstnává Brexit a migrační krize a svět sleduje olympijské hry v Riu. "To může otevřít okno příležitostí k jednání bez obav z závažné odvety," varuje Washington Post.

Rusko ostatně opakovaně odmítlo americkou nabídku na spolupráci v Sýrii a Obamova administrativa na to odpověděla pouze dalšími pobídkami, podotýká úvodník. Připomíná, že donbaský region je stále zmítán násilím - za posledních osm měsíců bylo zabito na 1200 lidí a dohoda o klidu zbraní Minsk II nikdy nevstoupila plně v platnost, přičemž ji denně narušují násilnosti - avšak téma se prakticky vytratilo z hlavních zpráv.  

 V roce 2014 americký prezident Obama a jeho ministr zahraničí John Kerry nabádali Putina, aby vycouval z hlubší války na Ukrajině, konstatuje washingtonský deník s tím, že ruský vládce však vůbec nevěnuje větší pozornost dopravním značkám na své cestě. "Spojené státy a Evropa si tak stále nemohou dovolit propadnout sebeuspokojení a iluzím o Rusku," apeluje závěrem Washington Post.

Témata:  Rusko Ukrajina Vladimír Putin

Aktuálně se děje

1. května 2024 9:25

Polsko odmítlo chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do armády

Polsko nebude chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do ozbrojených sil, uvedl v úterý náměstek polského ministra zahraničí Andrzej Szejna. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy