Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Irák pověsil 36 džihádistů Islámského státu

Bojovník Islámského státu
Bojovník Islámského státu
Foto: Wikimedia Commons

Bagdád - Irácký prezident Fuad Masum schválil popravu 36 džihádistů, kteří v roce 2014 postříleli 1700 zajatců. Poprava by měla být vykonána tento týden, a to i přes protesty skupin, které bojují za lidská práva, informuje server Mirror.

Někteří vojáci, kteří přežili vraždění v zajateckém táboře Speicher, popsali hrůzostrašné příběhy o tom, jak jejich kolegy odváděli jako zvířata na porážku.

Masakr vojenských zajatců začal tak, že IS stovky z nich nechal nastoupit do nákladních aut a řekli jim, že je propouštějí, aby se mohli vrátit k rodinám. Nikdy je ale nepropustili, místo toho je vysadili u nedaleké řeky, seřadili a nemilosrdně zastřelili.

Fotografie ze strašlivé scény připomínaly horor. Kadety naházely spoutané do masového hrobu a začali střílet. Irácké úřady potvrdily, že 36 ze 40 bojovníků IS bude popraveno v souvislosti s masakrem vojáků v Camp Speicher.

Prezident Fuad Masum schválil popravy poté, co viděl videa z masakru, kde byly ukázány i tváře džihádistů, podle kterých je pak dokázály úřady rozeznat.

Skupiny pro lidská práva ale tvrdí, že případ je založen na přiznáních, které byly vynuceny mučením a že právník islamistů nedokázal správně zpochybnit důkazy v průběhu dvou oddělených případů.

OSN také vyjádřila znepokojení nad průběhem irácké snahy co nejrychleji urychlit proces. Rodiny obětí masakru 1700 zajatců ale ocenily rozhodnutí prezidenta Masuma.

Témata:  Irák Islámský stát popravy

Aktuálně se děje

1. května 2024 9:25

Polsko odmítlo chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do armády

Polsko nebude chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do ozbrojených sil, uvedl v úterý náměstek polského ministra zahraničí Andrzej Szejna. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy