Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Islámský stát v Sýrii údajně použil chemické zbraně

Islámský stát (ISIS)
Islámský stát (ISIS)
Foto: Wikimedia Commons

Damašek - Islámský stát zřejmě použil v Sýrii chemické zbraně. Tvrdí to syrští aktivisté. Podle nich nasadili džihádisté severně od města Aleppo do bojů chlór a otrávili jím desítky lidí. Smrtelné případy zatím známy nejsou. Civilisté ale umírali při bombardování.

Městečko Marea nedaleko Aleppa zřejmě zasáhly chemické zbraně. Použít je měli náboženští fanatici Islámského státu. O útoku informovala organizace Místní koordinační výbory Sýrie, která stojí v opozici proti Islámskému státu i režimu prezidenta Asada a od počátku války monitoruje situaci na bojišti. Přinesla také zprávy o bombardování Aleppa, při kterém zahynulo nejméně 15 civilistů.

Podle aktivistů stojí za náletem ruské letectvo. To mohlo zintenzivnit bombardovací kampaň v důsledku dohody s Íránem o využití tamní letecké základny a navazující dohody s Irákem o povolení průletu bombardérů jeho vzdušným prostorem.

Území ovládané Islámským státem se zmenšuje a vojáci v dobytých městech objevují pozůstatky toho, jak radikálové zemi spravovali. V Manbídži našli sklad jejich učebnic s hrozivým obsahem. "Učili nás úplně jinak než ve škole před jejich příchodem. Vykládali nám o vraždění a popravách," popsal jeden ze školáků.

Obsah učebnic odsoudili i místní muslimští duchovní, kteří odmítají, že by takové nabádání k násilí mělo cokoli společného s islámem.

Témata:  Islámský stát chemické zbraně Sýrie

Aktuálně se děje

1. května 2024 9:25

Polsko odmítlo chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do armády

Polsko nebude chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do ozbrojených sil, uvedl v úterý náměstek polského ministra zahraničí Andrzej Szejna. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy