Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

KLDR obnovila výrobu plutonia, jaderné testy nepřeruší

Kim Čing-un usoudil, že
Kim Čing-un usoudil, že "za stávající situace nastal čas zúčtovat s americkými imperialisty".
Foto: KCNA

Tokio - Severní Korea potvrdila obnovení výroby plutonia a dala najevo, že hodlá pokračovat v jaderných zkouškách tak dlouho, dokud se bude cítit ohrožována ze strany USA.

Informovala o tom dnes japonská agentura Kjódó s odvoláním na severokorejský ústav pro atomovou energii, který dohlíží na provoz v jaderném zařízení v Jongbjonu.

O tom, že KLDR patrně obnovila provoz svého zařízení na výrobu plutonia, které může režim v Pchjongjangu každoročně zásobovat materiálem pro výrobu jedné jaderné bomby či hlavice, hovořila již na začátku června Mezinárodní agentura pro atomovou energii (MAAE).

Šéf MAAE Jukija Amano tehdy řekl, že v jaderném provozu v Jongbjonu obnovil provoz reaktor o výkonu pět megawattů, který lze využívat buď k obohacování, nebo k přeměně plutonia.

Činnost reaktoru v Jongbjonu byla zastavena v roce 2007 v rámci dohody, v níž se KLDR zavázala ukončit jaderný program výměnou za humanitární pomoc. Činnost reaktoru obnovila KLDR v roce 2013, kdy země provedla svůj třetí nukleární test. V srpnu 2014 byl provoz zařízení pozastaven.

Témata:  Severní Korea jaderné palivo

Aktuálně se děje

1. května 2024 13:27

Hnutí ANO odstartovalo předvolební kampaň. Zveřejnilo její hlavní témata

Při zahájení hlavní fáze kampaně ANO ve Zlíně uvedl předseda Andrej Babiš, že hlavními prioritami hnutí ve volbách do Evropského parlamentu jsou boj proti nelegální migraci, obrana suverenity a odpor proti Zelené dohodě, nazvané Green Deal. Hlavním heslem kampaně před červnovými volbami je "Česko pro tebe všecko".

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy