Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Rozruch v Německu: Tajná zprávy o vazbách na teroristy pobouřila politiky

Mnichov, ilustrační foto
Mnichov, ilustrační foto
Foto: Pixabay

Berlín - Důvěrná zpráva německého ministerstva vnitra o spolupráci Turecka s blízkovýchodními islamisty a teroristy vyvolala na německé politické scéně rozruch.

Důvěrné vyjádření německého ministerstva vnitra, které v reakci na dotaz parlamentní frakce Levice uvedlo, že Turecko léta vědomě spolupracuje s islamistickými a teroristickými organizacemi na Blízkém východě, se na veřejnost dostalo v úterý.

Opoziční Zelení by uvítali zveřejnění dosud částečně utajovaných informací o vazbách Ankary na islamisty. "Takováto závažná kritika musí být konečně vyslovena veřejně, a nikoli jen v utajovaných dokumentech," řekl poslanec Spolkového sněmu za stranu Zelených Omid Nouripour.

Místopředseda poslanců sociálních demokracie (SPD) Rolf Mützenich označil zprávu za "závažné obvinění". Ministerstvo vnitra ovládané křesťanskými demokraty kancléřky Angely Merkelové musí podle něj své informace předložit parlamentu. A pokud se ukáže, že Ankara podporovala i násilné akce, bude zřejmě nutné přehodnotit německo-tureckou spolupráci, prohlásil zahraničněpolitický expert SPD Mützenich.

Podle webu týdeníku Die Zeit chce Mützenich, aby se ke zprávě vyjádřil i úřad německé kancléřky, jehož dohledu podléhá Spolková zpravodajská služba (BND).

Témata:  Německo Turecko

Aktuálně se děje

1. května 2024 9:25

Polsko odmítlo chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do armády

Polsko nebude chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do ozbrojených sil, uvedl v úterý náměstek polského ministra zahraničí Andrzej Szejna. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy