Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Obyvatelstvo Sýrie má jasno, kdo by měl ukončit masakry

Sýrie, ilustrační foto
Sýrie, ilustrační foto
Foto: Pixabay

Zbytek světa může být zaneprázdněn blížícími se prezidentskými volbami v USA, ale v pobřežních oblastech Sýrie kontrolovaných vládou většina lidí netrpělivě čeká na konec války, která zuří jen několik málo kilometrů opodál, konstatuje v Lázikíji pobývající syrský inženýr a blogger, který pod pseudonymem Nai Saleh sepsal komentář pro server CNN. Vysvětluje v něm, proč by nezanedbatelná část Syřanů uvítala zvolení Donalda Trumpa do Bílého domu.

Lákavý boj proti IS

Pro Syřany žijící pod vládou prezidenta Bašara Assada není podle inženýra velký rozdíl v tom, zda novou americkou administrativu povede z Bílého domu zástupce Demokratické či Republikánské strany.  

"To byl celkový dojem zde, dokonce i předtím, než se v záběrech objevil Donald Trump," konstatuje Saleh. Vysvětluje, že americká politika lidi v Sýrii příliš nezajímá, byť mnoho z nich věří, že Trump by se spojil s Asadovým režimem k útoku na islamistické teroristické skupiny.   

S ohledem na touhu mnoha obyvatel Sýrie ukončit válku politickými prostředky a při zvážení toho, co Trump prohlásil během svého pondělního projevu - tedy, že USA by mohly spolupracovat s Ruskem v útoku na Islámský stát (IS) v Sýrii - bude velká většina Syřanů vážně upínat své naděje právě k republikánskému magnátovi, soudí blogger.

Komentář v originálním znění si můžete přečíst zde.

Pobřežní oblasti Sýrie jsou mnohem sekulárněji orientované než zbytek země, pokračuje Saleh s tím, že mnoho tamních obyvatel podporuje současného syrského prezidenta. Dodává, že pokud budou sledovat americké prezidentské volby způsobem, že si pouze pustí televizi, vycítí nepřátelství ze strany demokratické kandidátky Hillary Clintonové, která neustále volá po Asadově odstranění a je vnímána jako někdo, kdo udržuje těsné vazby s jeho opozicí.    

"Menšiny budou rovněž považovat Trumpův projev - ve kterém odsoudil genocidní tažení IS proti etnickým menšinám - jako záblesk naděje ve světě, kde IS a Fronta An-Nusrá ohrožují jejich samotnou existenci," poukazuje syrský inženýr.

Obama - zakladatel IS

Ačkoliv pobřežní oblasti Sýrie budou v mnoha ohledech s Trumpem souhlasit, rozhodně se s ním neshodnou v názorech na Írán a Hizballáh, domnívá se Seleh. Připomíná, že Trump nazval Írán největším sponzorem státního terorismu a prohlásil, že by utnul financování milic libanonského radikálního ši'ítského hnutí Hizballáh. Teherán je však jedním z nejsilnějších syrských spojenců a Hizballáh bojuje po boku režimních vojsk v ve válce proti "teroristům", jak je občanský konflikt v Sýrii vládním jazykem nazýván, uvádí blogger.

Syřané nepochybně nemají jakýkoliv vliv na americké prezidentské volby a mnohým je zcela lhostejné, zda vyhraje demokrat, či republikán, jelikož ostatně příliš nerozumí rozdíly mezi těmito dvěma stranami, konstatuje Saleh.  

Obyvatelstvo Sýrie však bude nepochybně sledovat, zda nastane změna v přístupu příštího amerického prezidenta k řešení syrské války a uprchlické krize, soudí blogger. Dodává, že velmi důležité z pohledu Syřanů bude, zda nový šéf Bílého domu pomůže zlikvidovat IS a udržet u moci Bašára Asada.  

"Možná to je tato naděje, která dohnala mnoho Syřanů k podpoře Trumpa," přemítá Saleh. Podotýká, že miliardář je nejnovější tváří na americké politické scéně a jeho protikandidátka je v zásadě spojena s Barackem Obamou, kterého mnoho Syřanů podporujících režim Bašára Asada viní z podpory povstalců a přiživování terorismu. Stejně tak Obamova politika dle mnohých obyvatel Sýrie napomohla vytvořit IS a následně ho podpořila do fáze, kdy dokázal ovládnout rozsáhlé oblasti v jejich zemi i sousedním Iráku, vysvětluje závěrem inženýr.     

Témata:  Sýrie Donald Trump

Aktuálně se děje

1. května 2024 9:25

Polsko odmítlo chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do armády

Polsko nebude chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do ozbrojených sil, uvedl v úterý náměstek polského ministra zahraničí Andrzej Szejna. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy